Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Lycaon 3

Lycaon 3 is een zoon van Pelasgus 1 en de Oceanide Meliboea 2 of de Najade Cyllene 1, die in Arcadië geboren werd. Hij werd koning over het land en verwekte er bij verschillende vrouwen meer dan vijftig zoons, maar slechts één dochter, Callisto. Vanwege het grote aantal zoons, en zijn beperkte gebied, stuurt Lycaon 3 drie van zijn zoons, Iapyx, Daunus en Peucetius, als kolonisten naar Ausonië (Italië) om daar een nieuw woongebied te veroveren. Hoewel Lycaon 3 en zijn zoons alle andere mensen overtroffen door hun arrogantie en goddeloosheid bouwden ze in Cyllene wel als eersten een tempel voor Hermes.

Zeus en Lycaon

Zeus wil in eerste instantie niet geloven dat de mensen op aarde zo goddeloos zijn geworden. en besluit in de gedaante van een oude man op onderzoek uit te gaan. Hij komt tijdens de avondschemering bij het huis van Lycaon 3 aan en gaf door tekens aan dat er een God in de buurt was. Vele mensen knielden vroom op hun knieën, maar Lycaon 3 lachte iedereen uit en riep: ‘Ik wil eerst helder bewezen zien, dat hij een God is en niet een mens!’ Daarop nodigt Lycaon 3 de oude man in zijn huis uit voor een gastmaaltijd. Terwijl Zeus aan de praat wordt gehouden laat Lycaon 3 zijn zoon Nyctimus, of de zoon van één van zijn onderdanen, slachten. Volgens andere mythen was dit slachtoffer echter Arcas, het zoontje dat Zeus eerder bij Callisto verwekt had.

Een deel van het vlees werd gekookt in een ketel en de rest van de ledematen boven een vuur geroosterd. Uiteindelijk wordt dit vlees, vermengd met normaal vlees, als maaltijd voorgezet aan Zeus. Toen Zeus dit merkte ontstak hij in een laaiende woede en wierp de tafel omver. Met zijn bliksems liet Zeus vervolgens het dak van het huis vlammend instorten en doodde alle zoons van Lycaon 3. Als Lycaon 3 dit ziet slaat hij in doodsangst op de vlucht maar laat Zeus hem niet zonder straf ontsnappen. Hij veranderde Lycaon 3 in een wolf waardoor hij levenslang door de bossen moest zwerven, en ’s nachts jankte over het verlies van zijn zoons door zijn eigen goddeloosheid.

Alleen de jongste zoon van Lycaon 3, Nyctimus, ontliep zijn noodlot omdat Aardgodin Gaea de woede van Zeus wist te bedaren door zijn rechterhand op tijd tegen te houden. Volgens andere schrijvers werd Nyctimus door Zeus gered nadat hij in stukken was gesneden. De oppergod herstelde het lichaam van de jongen weer in zijn oude staat en gaf het aan een Aetoliër om te verzorgen.

Stamboom:

Pelasgus 1 Meliboea 2 / Cyllene 1 - -
Lycaon 3 Vele vrouwen
Acontes, Aegaeon 2, Ancyor, Archebates, Bucolion 2, Canethus 1, Carteron, Caucon, Ceteus, Clitor 1, Coretho, Daunus, Cynaethus, Eumetes, Eumon, Evaemon 2, Genetor, Haemo, Halipherus, Harpaleus, Harpalycus 1, Helix 1, Heraeeus, Hopleus 2, Horus, Iapyx, Leo, Linus 2, Lycius 1, Macareus 1, Macednus, Maenalus 1, Mantineus 2, Melaeneus, Mecisteus 3, Nyctimus, Orchomenus 2, Pallas 3, Peucetius, Physius, Phassus, Phineus 3, Phthius, Plato, Polichus, Portheus 1, Prothous 3, Socleus, Stymphalus 2, Thesprotus 1, Teleboas 1, Titanas, Callisto

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz