Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Lycaste

Lycaste is een dochter van onbekende ouders die op het eiland Lemnos woonde. Het rijke en dichtbevolkte eiland ligt recht tegenover de kust van Thracië. Alle mannen van Lemnos gaan daar vaak op strooptocht om er rijkdommen te vergaren en zijn dan lange tijd van huis weg. Omdat de vrouwen van Lemnos Aphrodite onvoldoende vereerden liet de godin de mannen van Lemnos verliefd worden op Thracische vrouwen. Tevens stookt zij de vrouwen van Lemnos op om wraak te nemen op hun mannen en vaders.

De vrouwen van Lemnos

Die besluiten uiteindelijk om hun mannen te vermoorden op het moment dat zij weer thuis zijn. Als de mannen aankomen, doen zij net of er niets aan de hand is, en wordt er een groot feest gegeven waarbij de wijn rijkelijk vloeit. Wanneer de mannen dronken op hun bed liggen en in slaap zijn gevallen pakken alle vrouwen het zwaard van hun man of vader en snijden hem de keel door. Ook Lycaste doet aan deze waanzin mee en snijdt de keel door van haar tweelingbroer Cydimus.

De volgende dag ontwaken de vrouwen uit hun waanzin, en beseffen de misdaad die zij hebben gepleegd. Snel begraven ze de restanten van hun mannen in de aarde of cremeerden die boven een vuur. Er waren geen mannen meer om de velden te ploegen of de golven te doorklieven en de huizen zijn stil. Uit schaamte verzinnen de vrouwen een verhaal dat zij aan nieuwsgierige buitenstaanders kunnen opdissen en nemen vervolgens alle taken, die nodig zijn om te overleven, zelf ter hand. Dit zou pas veranderen op het moment dat de Argonauten, twintig jaar later, op het eiland arriveren.

Deze avonturiers brengen geruime tijd op het eiland door waardoor negen maanden later weer kinderen worden geboren. Ook de koningin van het eiland, Hypsipyle, kreeg kinderen maar werd door de vrouwen van het eiland verbannen nadat die ontdekt hadden dat zij, als enige, haar vader had gespaard in de noodlottige nacht. Als Hypsipyle vertrekt vertrouwd die haar kinderen toe aan Lycaste om ze groot te brengen.

Stamboom:

- - - -
Lycaste -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz