Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Lycomedes 1

Lycomedes 1 is een zoon van de Thebaanse regent Creon 1 en zijn vrouw Eurydice 9. De broers en zussen van Lycomedes 1 zijn: Menoeceus 2, Haemon 2, Megara en Pyrrha 3.

De strijd bij Troje

Omdat Lycomedes 1 één van de vrijers van Helena was, en de eed had afgelegd om haar toekomstige echtgenoot te steunen als Helena geweld werd aangedaan, is hij verplicht om deel te nemen aan de strafexpeditie van de Grieken tegen de Trojanen. Deze expeditie liep echter uit op een oorlog die tien lange jaren zou duren.

In het tiende jaar van de strijd, als de Trojanen de Grieken in hun scheepskamp hebben omsingeld, is Lycomedes 1 één van de zeven wachtcommandanten die elk met honderd jongemannen het kamp moeten bewaken. Op hun post aangekomen ontsteken ze een kampvuur en bereiden hun avondmaal.

De volgende dag strijd Lycomedes 1 dapper mee om de Trojanen buiten het scheepskamp te houden. Samen met de kleine Ajax 2 verdedigt hij het kamp als de grote Ajax 1 weggeroepen wordt om ergens anders hulp te verlenen. Ondanks hun felle verzet weten de Trojanen toch de wal om het kamp te doorbreken en breken er felle gevechten uit tussen de schepen van de Grieken.

Een dag later, als Patroclus 1 zich weer in de strijd werpt, weten de Grieken de omsingeling te doorbreken, en wordt de strijdmakker van Lycomedes 1, Liocritus 1 gedood. Met groot verdriet ziet Lycomedes 1 dit gebeuren en snelt op zijn dode vriend af. Daar aangekomen haalt hij met zijn lans uit en treft de Trojaanse aanvoerder Apisaon 2 onder het middenrif in de lever.

Enkele dagen later is Lycomedes 1 één van de Grieken die geschenken voor Achilles uit de tent van koning Agamemnon haalt als deze twee besluiten om hun twist bij te leggen. Tijdens latere gevechten wordt Lycomedes 1 aan zijn pols gewond door de Trojaan Agenor 1.

Stamboom:

Creon 1 Eurydice 9 - -
Lycomedes 1 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz