Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Lynceus 2

De Aegyptiden en Danaïden

Lynceus 2 werd in Egypte geboren als één van de vijftig zoons die zijn vader, Aegyptus 1, bij zeven verschillende vrouwen verwekt. De moeder van Lynceus 2 is de officiële vrouw van Aegyptus 1, Argyphia, die naast Lynceus 2 nog vijf andere zoons baart aan Aegyptus 1: Busiris 1, Enceladus 2, Daiphron 2, Lycus 2 en Proteus 1.

Wanneer zijn vader Aegyptus 1 ruzie krijgt met diens broer, Danaus 1, over de heerschappij van Egypte, vertrekt Danaus 1, samen met zijn vijftig dochters de Danaïden in het geheim naar Argos in Griekenland, met een schip dat met behulp van Athena is gebouwd.

Als Aegyptus 1 er enige tijd later achter komt dat Danaus 1 met zijn dochters is vertrokken stuurt hij zijn vijftig zoons achter Danaus 1 aan. Hij beveelt hen om Danaus 1 te doden en elk met een dochter van hem te trouwen. Als ze daar niet in slagen hoeven zij, wat Aegyptus 1 betreft, ook niet meer naar Egypte terug te keren.

Eenmaal in Argos aangekomen weten de zoons Danaus 1 te overtuigen van hun ‘goede bedoelingen’ en krijgt Lynceus 2 Hypermnestra 2 toegewezen van Danaus 1 als vrouw. De volgende ochtend zijn alle Danaïden weduwe, uitgezonderd Hypermnestra 2, die haar man Lynceus 2 gespaard had omdat hij haar maagdelijkheid eerbiedigde. De overige Danaïden begraven de hoofden van hun mannen binnen de muren van Lerna en bewijzen de lichamen, gescheiden van hun hoofden, buiten Lerna de laatste eer. In opdracht van Zeus worden de meisjes door Athena en Hermes gereinigd van hun bloedschuld. Volgens een enkele mythe verwekten Hypermnestra 2 en Lynceus 2 later nog de zoon Abas 3. Zie verder bij de Danaïden.

Stamboom:

Aegyptus 1 Argyphia Danaus 1 Elephantis 1
Lynceus 2 Hypermnestra 2
Abas 3

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz