Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Lysippe 1

De waanzinnige vrouwen uit Thebe

Lysippe 1 is een dochter van koning Proetus 1 uit Argos en zijn vrouw Stheneboea. Ze heeft twee (half)zussen, Iphinoe 1 en Iphianassa 3, en een broer Megapenthes 1. Als de meisjes volwassen zijn worden ze met waanzin geslagen omdat ze weigeren de riten van Dionysus 2 te aanvaarden. Anderen zeggen dat dit kwam omdat ze het houten beeld van Hera te weinig vereerden.

In hun waanzin dwalen ze rond door heel Argos, en trekken later verder door het gebied van Arcadië naar de Peloponnesus, waar ze geheel onverzorgd door verlaten gebieden rondrennen. Als hun vader Proetus 1 aan de ziener Melampus 1 weigert om een zeer hoge prijs voor hun genezing te betalen worden de meisjes nog waanzinniger. Ook de andere vrouwen uit het land krijgen nu de ziekte, doden hun eigen kinderen, en sluiten zich bij de meisjes aan.

Uiteindelijk betaalt Proetus 1 de (nog hogere) prijs aan Melampus 1 en trekt die met een aantalv van de sterkste jongemannen het onbewoonde gebied in. Melampus 1 jaagt de vrouwen met luid gehuil en een bezeten dans naar Sicyon, maar sterft tijdens deze ‘jacht’ de oudste dochter van Proetus 1, Iphinoe 1. In Sicyon geeft Melampus 1 de overgebleven vrouwen een therapie van kruiden, en laat hen reinigingsrituelen ondergaan. Hierdoor komen alle vrouwen weer tot bezinning en huwelijkt Proetus 1 zijn twee overgebleven dochters uit aan Melampus 1 en diens broer Bias 4.

Stamboom:

Proetus 1 Stheneboea Amythaon 1 Idomene / Aglaia 5
Lysippe 1 Melampus 1
Abas 2, Antiphates 3, Mantius, Thiodamas 2, Manto 2, Pronoe 4

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz