Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Macareus 2

Macareus en Canace

Macareus 2 is de zoon van Aeolus 1, en zijn vrouw Enarete, die kort na de zondvloed in Thessalië werd geboren. Macareus 2 heeft vele broers en zussen maar is vooral gesteld op zijn zus Canace waar hij hevig verliefd op raakt. Ook Canace raakt zeer gesteld op haar broer en de twee slapen regelmatig in het diepste geheim met elkaar. De gevolgen hiervan kunnen niet uitblijven en Canace raakt zwanger.

Negen maanden later komt de oude verzorgster van Canace naar Macareus 2 en zegt hem dat de bevalling van zijn geliefde zus uiterst moeizaam verloopt, en zij op het randje van de dood balanceert. Geschrokken en diep ongerust gaat Macareus 2 naar zijn zus en smeekt bij haar bed: ‘Blijf leven, lieve zus, leef en laat niet twee wezens tegelijk sterven. Laat hoop je kracht geven, want vanaf nu zal je mijn officiële vrouw zijn. Hij die jou tot moeder maakte zal je nu ook tot vrouw nemen!’ Door zijn woorden leeft Canace op en baart uiteindelijk een gezonde dochter die ze Amphissa noemen.

Hun vader mocht echter niets van het kind weten, en de verzorgster verbergt de baby tussen vruchten en olijftakken in haar mand. Ze deed of ze ging offeren, terwijl ze een gebed mompelde, en gingen de mensen in het paleis, zelfs Aeolus 1, voor haar opzij. Zo loopt ze ongehinderd met haar last naar de buitendeur. Maar dan begint de kleine Amphissa te huilen en wordt de list ontdekt door Aeolus 1. Het hele paleis weerklonk van zijn kreten toen hij ontdekte wat er gebeurd was. Even later geeft hij opdracht om het kind te vondeling te leggen, en stuurt een zwaard naar zijn dochter met de opdracht om zelfmoord te plegen. Vanwege deze daad van zijn vader, en uit liefde voor zijn zus, wil ook Macareus 2 niet verder meer leven en pleegt zelfmoord.

Stamboom:

Aeolus 1 Enarete Aeolus 1 Enarete
Macareus 2 Canace
Amphissa

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz