Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Macareus 3 - Macar

Macareus 3, die ook Macar wordt genoemd, is één van de zeven zoons die de Zonnegod Helius, ver voor de zondvloed, bij de Nimf Rhode 1 verwekte. Deze zeven zoons, die tot de groep Heliaden behoren, werden geboren op het eiland Rhodos. De zes broers van Macareus 3 zijn: Ochimus, Cercaphus, Candalus, Tenages, Triopas 2 en Actis. Macareus 3 heeft ook nog een zus Electryone die echter al op jonge leeftijd sterft.

Wanneer de Heliaden volwassen zijn vertelt Helius hen dat mensen die als eerste aan Athena zouden offeren altijd de aanwezigheid van de godin zouden voelen. In hun haast om aan de opdracht van hun vader te voldoen, vergeten de broers om het vuur onder het offer aan te steken. Daardoor staan de Atheners, omdat het Cecrops 1 wel lukte om als eerste te offeren, altijd in een goed blaadje bij de godin.

De negen Muzen en Apollo

De broers zijn zeer begaafde mensen en blinken uit in verschillende studies, waaronder de astrologie. De meest begaafde van het stel is Tenages, waar de andere zes broers zeer jaloers op zijn. Uit afgunst wordt Tenages door de broers gedood waarna zij moeten vluchten naar het buitenland. Macareus 3 vlucht naar het eiland Lesbos, waar hij koning over wordt, en bij een onbekende vrouw de dochter Megaclo verwekt.

Vanwege de gedwongen vlucht van Rhodos had Macareus 3 echter voortdurend ruzie met zijn vrouw, waar hun dochter erg onder leed. Om dit op te lossen liet Megaclo de Muzen naar het eiland komen om voor Macareus 3 hun kunsten te vertonen. Door het voortdurende spel en gezang van de Muzen kalmeerde Macareus 3, ebde zijn woede weg, en behoorden de ruzies met zijn vrouw tot het verleden.

Stamboom:

Helius Rhode 1 - -
Macareus 3 -
Megaclo

Bron:

©2013 Maarten Hendriksz