Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Manto 1 - Daphne 2

Manto 1, die ook wel Daphne 2 wordt genoemd, is de dochter van de beroemde ziener Tiresias uit Thebe. Ze is, net als haar vader, begiftigd met het vermogen om de toekomst te lezen aan de hand van allerlei tekens. Manto 1 gaat dan ook, zodra ze volwassen begint te worden, als priesters in de tempel van Apollo werken waar de God al snel een oogje op haar lat vallen en Manto 1 zwanger maakt van de zoon Mopsus 1, die eveneens een beroemd ziener zou worden.

Manto, de dochter van Tiresias

Oproep aan de vrouwen

Als priesteres spoort Manto 1, met een door goddelijke inspiratie bezielde stem, de vrouwen van Thebe aan om Apollo en zijn moeder Leto te vereren met offers. Gehoorzaam aan de priesteres tooien de vrouwen hun hoofden met loof, terwijl ze gebeden uitspreken en wierook op het offervuur werpen. Alleen Niobe 1 weigert de oproep van Manto 1 op te volgen om Leto te vereren en pocht zelfs dat ze vruchtbaarder is dan de Godin. Kort daarna straffen Apollo en Artemis Niobe 1 en haar kinderen met de dood vanwege deze belediging aan het adres van hun moeder. Hoewel ze een priesteres van Apollo is probeert de Thebaan Lampus 3 Manto 1 eens te onteren, maar weet zij hem dankzij haar talent telkens te ontlopen.

Zeven tegen Thebe

Zo leeft Manto 1 lange tijd in Thebe als priesteres waar ze steeds meer naam maakte als zieneres. Daarnaast begeleidt ze haar oude en blinde vader vaak op zijn tochten en helpt hem dan bij al zijn taken. Samen worden ze, tijdens de oorlog van de Zeven tegen Thebe, regelmatig door Creon 1 opgeroepen om hem met hun kunde te voorspellen wat er moet gebeuren om een ramp voor de stad te voorkomen. Dankzij hun voorspellingen doen de Thebanen de juiste dingen, en wordt het leger uit Argos uiteindelijk na een zware strijd verslagen. Alleen de aanvoerder Adrastus 1 weet levend te ontsnappen. Tijdens het beleg van de Zeven tegen Thebe neemt ook Apollo wraak op Lampus 3, die zijn priesteres had geprobeerd te verleiden, en zorgt ervoor dat hij sterft.

Epigonen

Tien jaar later valt een groot leger opnieuw de stad aan, dat wordt aangevoerd door de zoons van de gesneuvelde aanvoerders van de Zeven tegen Thebe. Ditmaal lukt het hen wel om de stad in te nemen en te plunderen. Bij de verdeling van de buit werd Manto 1 als slavin toegewezen aan Alcmaeon, de zoon van de ziener Amphiaraus, en neemt die haar mee naar Argos. Bij terugkeer in Argos wordt Alcmaeon, vanwege de moord op zijn moeder, met waanzin geslagen. Gedurende deze periode deelt hij regelmatig het bed met zijn slavin en wordt Manto 1 moeder van twee kinderen: een zoon Amphilochus 2 en de dochter Tisiphone 2.

Priesteres in Delphi

Omdat hij, vanwege zijn waanzin niet in staat is om voor zijn kinderen te zorgen brengt Alcmaeon de kinderen naar koning Creon 2 van Corinthe om ze daar groot te laten brengen. Manto 1 wordt vervolgens naar Delphi gestuurd om daar weer als priesteres van Apollo dienst te doen. Gedurende deze periode ontwikkelde Manto 1 de kunst van haar vader tot een nog hoger niveau en sprak vele orakels uit voor de mensen die daar om vroegen. Op basis van een orakel ontmoet Manto 1 in Delphi ook Rhacius, de zoon van Lebes uit Mycene, met wie ze uiteindelijk trouwt en in Colophon ging wonen tot haar dood.

Stamboom:

Tiresias - Zeus Leto
Manto 1 Apollo
Mopsus 1

Tiresias - Amphiaraus Eriphyle
Manto 1 Alcmaeon
Amphilochus 2, Tisiphone 2

Tiresias - Lebes -
Manto 1 Rhacius
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz