Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Mastusius

Het offeren van de meisjes

Mastusius is een edelmoedig man die in de stad Elaeusa, op het schiereiland Chersoneseus, woonde waar koning Demophon 3 heerste. Op een gegeven moment kwam er een plaag over het land waardoor vele inwoners stierven. Koning Demophon 3 liet daarop het orakel raadplegen en kreeg als antwoord dat er elk jaar een meisje uit een nobel geslacht geofferd moest worden aan hun duizend Goden. Demophon 3 besluit het orakel op te volgen, laat het Lot elk jaar beslissen welk meisje geofferd moet worden, maar sluit zijn dochters van deze loterij uit.

Dit ging zo jaren door totdat Mastusius in opstand kwam tegen deze oneerlijke loterij. Hij weigerde om zijn dochter deel te laten nemen aan de loting als de dochters van de koning er ook niet aan deelnamen. Demophon 3, die hier zeer boos over was, doodde daarop de dochter van Mastusius zonder het lot te laten beslissen. De kwade Mastusius deed hierna net of hij uit vaderlandsliefde het Demophon 3 niet kwalijk nam, en vergat Demophon 3 het voorval.

Jaren later vertelde Mastusius op een vriendelijke manier tegen Demophon 3 hij dat hij een heilig offer ging brengen, en nodigde Demophon 3 en zijn dochters uit om dit bij te wonen. De koning stuurt, nietsvermoedend, zijn dochters vooruit omdat hij met een staatszaak bezig was, en zei dat hij later zou komen. Daarop doodde Mastusius de dochters van Demophon 3, en mengde hun bloed in een schaal met wijn. Vervolgens geeft hij opdracht om dit als dronk aan de koning te geven zodra hij arriveerde.

Bij aankomst vroeg Demophon 3 naar zijn dochters en gaf opdracht, toen hij vernam wat er gebeurd was, om Mastusius en de schaal in zee te werpen. De plek waar hij in zee werd gegooid wordt sindsdien Mastusië genoemd om hem te herdenken, terwijl de haven nog steeds de Schaal wordt genoemd.

Stamboom:

- - - -
Mastusius -
Een dochter

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz