Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Medusa 4

Medusa 4 is een dochter van koning Pelias 1 uit Iolcus in Thessalië en diens vrouw Anaxibia 2, maar soms wordt ook Phylomache als zijn vrouw genoemd. Medusa 4 heeft één broer: Acastus, en zes zussen: Alcestis, Amphinome 4, Evadne 4, Hippothoe 2, Pelopia 1 en Pisidice 3. Al deze zussen zijn aanwezig op het moment dat hun vader Pelias 1 de jonge Iason met zijn Argonauten naar Iolcus stuurt om de Vacht van de Gouden Ram 1 op te halen bij koning Aeetes.

De dochters van Pelias doden hun vader.

Een jaar later keert Iason succesvol terug van de tocht en geeft de Gouden Vacht aan de intussen oud geworden Pelias 1. In de daaropvolgende nacht komt de tovenares Medea 1, de dochter van koning Aeetes waar Iason tijdens de tocht mee was getrouwd, bij Medusa 4 en haar zusters. Medea 1 zegt hen dat ze hun oude vader, Pelias 1, weer jong kan maken met een toverdrank. Als één van de zussen tegen Medea 1 zegt dat dit onmogelijk is tovert Medea 1 een mist voor de ogen van alle zussen om ervoor te zorgen dat ze makkelijker te overtuigen zijn.

Door middel van kruiden laat zij vervolgens vreemde dingen voor de ogen van de zussen in de lucht verschijnen die echt leken te zijn. Zo leek het of ze een oude ram in een bronzen ketel deed waaruit even later een jong lam tevoorschijn sprong. Overtuigd dat Medea 1 inderdaad hun vader een verjongingskuur kon geven doden de zusters daarop hun vader, uitgezonderd de vrome Alcestis die haar handen niet vuil wil maken aan haar verwekker, en kookten ze de stukken van zijn lichaam in een bronzen ketel. Toen ze zich even later realiseerden dat ze bedrogen waren, proberen de zussen een eind aan hun leven te maken.

Maar Iason had medelijden met de meisjes en hield hen tegen. Hij vertelde dat hij zich verantwoordelijk voor ze voelde en beloofde voor hen te zorgen. Iason houdt woord en huwelijkt de meisjes enige jaren later uit aan vooraanstaande echtgenoten.

Stamboom:

Pelias 1 Anaxibia 2 / Phylomache - -
Medusa 4 -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz