Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Megacles 2

De vondelinge Chloe

Megacles 2 is de man van Rhode 3 uit de stad Mytilene op Lesbos. Megacles 2 had niet veel bezittingen, maar het kleine beetje dat hij bezat besteedde hij aan zangkoren en schepen. Tijdens die periode kregen Megacles 2 en Rhode 3 een dochter, maar kan Megacles 2 het niet verdragen om haar temidden van zoveel armoede groot te brengen. Dus legde hij het kind, samen met enkele attributen, te vondeling in de wetenschap dat er vele ouders waren die een kind wilde hebben. Daarna begon zijn geluk toe te nemen en werd Megacles 2 rijk. Dit geluk werd echter verstoord omdat Rhode 3 niet meer zwanger raakte. Megacles 2 kreeg echter wel vreemde dromen dat een kleine kudde schapen hem vader zou maken.

Zo’n achttien jaar later zijn Megacles 2 en Rhode 3 aanwezig op een groot feest, dat hun stadgenoot Dionysophanes organiseerde ter ere van een rijke oogst en zijn hervonden zoon Daphnis 3. Daar toont de gastheer aan alle aanwezigen enkele attributen, en ziet Megacles 2 tot zijn stomme verbazing dat dit de voorwerpen waren die hij bij zijn te vondeling gelegde dochter had achtergelaten. Onmiddellijk geeft Megacles 2 een schreeuw van herkenning en roept: ‘Wat is dit wat ik daar zie? Wat is er van jou geworden, mijn lieve dochter? Leef je nog, of heeft de een of andere herder ze gevonden en hier binnengebracht? Ik smeek je, Dionysophanes, vertel me waar je dit gevonden hebt. Jij hebt je zoon. Misgun mij ook niet iets te vinden.

Daarop schreeuwt Dionysophanes nog harder, rent weg, en komt even later terug met een beeldschoon meisje, dat hij Chloe noemde, en zegt tegen Megacles 2: ‘Hier is de dochter, die je te vondeling hebt gelegd. Door de vooruitziende blik van de Goden, zoogde een ooi dit meisje voor jou zoals een geit deed bij mijn zoon. Neem de attributen en je dochter. We hebben beiden onze kinderen gevonden.’ Megacles 2 is door het dolle heen en drukt Chloe aan zijn borst terwijl hij in de tussentijd Rhode 3 liet halen.

Enkele weken later gaan Megacles 2 en Rhode 3 mee naar het dorp waar Chloe te vondeling was gelegd, om voorgesteld te worden aan de pleegouders die haar hadden opgevoed, en de bruiloft van Daphnis 3 en Chloe te vieren. En tijdens de plechtigheid gaf Megacles 2 trost zijn pas hervonden dochter weer weg aan haar echtgenoot.

Stamboom:

- - - -
Megacles 2 Rhode 3
Chloe

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz