Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Megapenthes 1

Megapenthes 1 is de zoon van koning Proetus 1 uit Argos en zijn vrouw Stheneboea. Hij heeft drie zussen: Lysippe 1, Iphinoe 1 en Iphianassa 3. Zijn zus Iphinoe 1 was echter al voor zijn geboorte gestorven aan waanzinnigheid, omdat ze weigerde de riten van Dionysus 2 te aanvaarden. Van zijn vader krijgt Megapenthes 1 de steden Tiryns, Midea en Mycene toegewezen om over te regeren, waar Megapenthes 1 bij een onbekende vrouw zijn zoon Anaxagoras verwekt.

Jaren later komt Perseus 1 bij Megapenthes 1 langs en vertelt dat hij per ongeluk Acrisius 1, de koning van Argos en de tweelingbroer van zijn vader, had gedood tijdens sportwedstrijden in Larissa. Perseus 1, die het koninkrijk nu erft, schaamt zich en stelt Megapenthes 1 voor om van koninkrijk te wisselen. Megapenthes 1 stemt toe en wordt zo koning over heel Argos.

Volgens Hyginus doodde Megapenthes 1 echter Perseus 1 omdat die zijn vader Proetus 1 had gedood en doodde Abas 3 op zijn beurt Megapenthes 1 voor de dood van zijn vader Lynceus 2. Na de dood van Megapenthes 1 volgde zijn zoon Anaxagoras hem op als koning over Argos.

Stamboom:

Proetus 1 Stheneboea - -
Megapenthes 1 -
Anaxagoras

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz