Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Melanippe 1

Antiope, de Amazone

Melanippe 1 is een Amazone die ten zuidoosten van de Zwarte zee woonden. In de diverse mythen wordt Melanippe 1 echter regelmatig verwisseld met Hippolyte 1 of Antiope 3 en bestaan er dan ook vele verschillende versies over haar leven. Zo is, volgens Apollonius van Rhodos, Melanippe 1 de dochter van de oorlogsgod Ares 1 en de Nimf Harmonia 2 die ten zuidoosten van de Zwarte Zee, in een dal van het heilige woud Acmon, verwekt werd. Melanippe 1 is net als haar vader zeer strijdlustig van aard, heeft twee zussen met hetzelfde karakter, en richt heel haar leven in op de strijd. Vanwege hun felheid in de strijd werden de zussen zeer beroemd en berucht en zouden stammoeders worden van de Amazonen.

Volgens Diodorus Siculus was Melanippe 1 echter een zus van Hippolyte 1, de koningin van de Amazonen, die in Themiscyra aan de Zwarte Zee woonden. Wanneer Heracles daar arriveert om de gordel van Hippolyte 1 te veroveren wil de koningin de gordel vrijwillig afstaan. Maar dan grijpt Hera in, stookt de andere Amazonen op, en zegt dat Heracles Hippolyte 1 wil ontvoeren. De krijgslustige vrouwen worden woedend over deze onbeschaamdheid, grijpen hun wapens, en stormen, aangevoerd door Melanippe 1, die om haar moed hevig werd bewonderd op Heracles en zijn mannen af. Er ontstaat een bloedig gevecht waarin Heracles de Amazonen één voor één doodt en Melanippe 1 gevangen neemt. Uiteindelijk laat hij haar vrij nadat Hippolyte 1 haar gordel als losprijs had afgestaan. Volgens Hesiodus werd Melanippe 1 echter tijdens deze strijd door Telamon gedood.

Valerius Flaccus vertelt weer een andere versie waarin Melanippe 1 vanuit een hinderlaag door Heracles werd gegrepen. Om haar zuster vrij te kopen gaf Hippolyte 1 haar gordel aan Heracles die Melanippe 1 daarna ongerept liet gaan. Volgens weer een andere versie schenkt Heracles Melanippe 1 als slavin aan Theseus, die haar meenam naar Griekenland. Tijdens de terugreis werd Theseus verliefd op Melanippe 1 en maakt haar zwanger van de zoon Hippolytus 4.

Stamboom:

Ares 1 Harmonia 2 Aegeus 1 Aethra 1
Melanippe 1 Theseus
Hippolytus 4

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz