Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Melantho 1

Melantho 1 is de dochter van Dolius, die getrouwd was met een slavin van Sicilië. Net als haar vader en haar broer, Melanthius 2, is Melantho 1 een bediende in het paleis van koning Odysseus op het eiland Ithaca. Het meisje groeit op tijdens de afwezigheid van Odysseus, die naar de Trojaanse Oorlog was vertrokken, maar na afloop vele jaren later nog steeds niet was teruggekeerd. Melantho 1 veroverde op jonge leeftijd al het hart van Penelope 1, de vrouw van Odysseus, die haar als een dochter vertroetelde waardoor Melantho 1 meent dat ze zich wel wat vrijpostigheden kan veroorloven. Zo gaat ze een verhouding aan met de vrijer Eurymachus 1, die naar de hand van Penelope 1 dingt, en deelt regelmatig het bed met hem.

Bekendmaking van Penelope 1

De brutale Melantho

Na tien jaar twijfelen besluit Penelope 1, onder dwang van de vrijers, om met een van hen te trouwen. Om een keuze te maken uit de vrijers laat ze haar zoon Telemachus bekend maken in het huwelijk te treden met degene die met de oude boog van Odysseus een pijl weet te schieten door de ogen van twaalf achter elkaar opgestelde bijlen. De dienaressen krijgen vervolgens opdracht om de zaal gereed te maken voor de opdracht, en een vuur in de haard te maken. Ze worden daarbij geholpen door een oude bedelaar, die onlangs in het paleis was gearriveerd. Op een gegeven moment zegt die tegen de dienaressen: ‘Meisjes, gaan jullie maar naar je kamer om uit te rusten, dan verzorg ik hier wel het vuur. Ik heb vroeger wel voor zwaardere taken gestaan!

Ruzie met de bedelaar

De meisjes kijken elkaar lachend aan, kan Melantho 1 haar mond niet houden en zegt hatelijk: ‘Ach vreemdeling, je bent niet goed snik. Waarom ga je niet in de varkensstal slapen in plaats van hier onzin te verkopen en ons lastig te vallen. Heeft de wijn je dronken gemaakt, of sla je altijd van die wartaal uit!’ Daarop antwoordde de oude bedelaar met een minachtende blik in zijn ogen: ‘Zeg, stuk onbenul, zal ik Telemachus vertellen wat jij hier zegt, dan maakt hij gehakt van je.’ Vervolgens jaagt hij de meisjes weg, die dachten dat hij het meende, en zich snel naar hun bedden begeven. De volgende ontvangt Penelope 1 de oude bedelaar voor een gesprek om hem te vragen of hij wellicht iets gehoord heeft over Odysseus. Op hem moment dat de bedelaar de ruimte in komt valt Melantho 1 opnieuw tegen hem uit en zegt: ‘Vreemde snoeshaan, loop ons hier toch niet steeds voor de voeten! Lazer op, uilskuiken en maak dat je wegkomt voordat ik een stuk brandend hout tegen je hoofd werp!

Stilte voor de storm

Opnieuw snoert de bedelaar haar de mond en roept: ‘Heksje, waarom toch reageer je zo gebeten op mij? Is het soms omdat ik een bedelaar ben? Ooit was ik ook rijk en gaf altijd iets aan de armen als ze daar behoefte aan hadden. Maar Zeus wilde het kennelijk anders en beroofde me van mijn rijkdommen. Dus kijk jij ook maar uit dat jij je status onder de meisjes verliest, en je meesters boos op je wordt!’ Ook Penelope 1 hoort het gesprek en vaart vervolgens eveneens uit tegen Melantho 1: ‘Ik heb best in de gaten wat je allemaal uitspookt, brutaal en schaamteloze hondsvot dat je bent. Je weet best dat ik de vreemdeling heb uitgenodigd.’ Geschrokken druipt Melantho 1 daarop af en verlaat de zaal.

Odysseus teruggekeerd

Enkele dagen later blijken op een ochtend alle vrijers te zijn gedood door de oude bedelaar, die in werkelijkheid de teruggekeerde Odysseus was. Hij geeft de meisjes die trouweloos waren geweest opdracht om te helpen de lijken uit de zaal te slepen en het bloed weg te wassen dat overal aan de muren kleefde. Jammerend beginnen Melantho 1, en elf andere meisjes, aan hun taak en worden daarna door Telemachus naar de voorhof gebracht waar ze allen worden gedood. Zo werd de ontrouw van de ondankbare Melantho 1 beloond met het zwaard.

Stamboom:

Dolius Vrouw van Sicilië Polybus 5 -
Melantho 1 Eurymachus 1
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz