Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Melicertes - Palaemon 3 - Portunus

Melicertes en zijn oudere broer Learchus zijn de zoons van koning Athamas 1 uit Orchomenus in Boeotië en Ino, de vrouw uit zijn tweede huwelijk. Naast Learchus heeft Melicertes nog een oudere halfbroer en –zus, Phrixus 1 en Helle, de kinderen uit het eerste huwelijk van Athamas 1 met Nephele 1. Melicertes is nog een baby als boodschappergod Hermes in het geheim de pasgeboren God Dionysus 2 bij Ino brengt om te voeden en te verzorgen. Deze God was door oppergod Zeus verwekt bij Semele, de zus van Ino. De jaloerse vrouw van Zeus, Hera, achtervolgde echter iedereen die de kleine Dionysus 2 verzorgt, en ontdekt al snel dat hij bij Ino is. Vol wrok gaat de Godin dan ook op het huis van Athamas 1 af om veel ellende te veroorzaken.

Wraak Hera

De valse voorspelling

In eerste instantie zorgt Hera ervoor dat Ino jaloers wordt op Phrixus 1 en Helle, en beraamt ze een plan om hen te doden. Zo laat Ino het zaaigoed voor het komende seizoen roosteren, waardoor dit niet opkomt en er een grote hongersnood dreigt in Boeotië. Athamas 1 weet echter niets van de daden van Ino en stuurt een bediende naar het orakel van Delphi om een oplossing voor het probleem te vragen. Maar Ino instrueerde de bediende een vals antwoord te geven bij zijn terugkeer uit Delphi. Hij moet Athamas 1 vertellen dat de plaag zal eindigen als Athamas 1 zijn zoon Phrixus 1 aan Zeus offert.

Wraak Athamas 1

Athamas 1 weigert in eerste instantie de opdracht van het orakel uit te voeren maar stemt uiteindelijk in, onder druk van de bevolking en de dreigende hongersnood. Maar Nephele 1, de verstoten vrouw van Athamas 1, voorkwam dat hij zijn zoon kon offeren, en liet Phrixus 1 en zijn zus Helle ontsnappen op de vliegende Ram 1 met de Gouden Vacht. Intussen had ook de dienaar spijt gekregen van zijn valse bericht en onthulde aan Athamas 1 wat Ino hem had opgedragen te vertellen. Athamas 1 wordt woedend als hij dit verhaal hoort en geeft bevel om zijn vrouw Ino en haar zoon Melicertes ter dood te brengen. Dan hult Dionysus 2 zijn pleegmoeder in een wolk waardoor ze uit het zicht verdwijnt.

Waanzin Athamas 1

Dionysus 2 slaat Ino bovendien met waanzin, waardoor ze een tijd lang als een Maenade in de heuvels zwerft, terwijl Melicertes door zijn vader werd verzorgd en met een derde vrouw in het huwelijk trad. Na enkele jaren vergeeft Athamas 1 echter Ino, die ook van haar waanzin was genezen, en keert ze terug naar het huis van Athamas 1 en haar zoontjes. Maar dan slaat Hera opnieuw toe en zorgt ervoor dat ditmaal Athamas 1 met waanzin wordt geslagen. Hierdoor denkt hij, tijdens een jachtpartij, dat zijn zoon Learchus een hert is en zet de achtervolging in. De jongen vlucht angstig voor zijn vader weg maar die pakt zijn boog en schiet Learchus een pijl door het hart.

Kokend water

Lachend betast Athamas 1 het levenloze ‘dier’ en keert terug naar het paleis waar hij luid om Melicertes roept om hem het verhaal over de geslaagde jacht te vertellen. Die was in de hal aan het spelen maar wordt door de waanzinnige Athamas 1 aangezien voor een lekker hapje. Terwijl hij allerlei onzin uitkraamt werpt hij het ‘hapje’ in een ketel met water, en stookt het vuur eronder op. De kleine Melicertes roept nog hartverscheurend ‘Papa’ maar de bedienden durven hem niet te helpen. Dan komt Ino binnenstormen en rukt haar halfdode zoon uit de ketel. Ze neemt Melicertes in haar armen en vlucht het paleis uit de bossen in.

Vlucht naar zee

Ino en haar kinderen

Daarop zet Athamas 1 de achtervolging in en weet Ino uiteindelijk in te halen bij de kust op de Isthmus. Daar klaagt Ino tegen Zeus: ‘U hebt me een mooie beloning gegeven, Zeus, voor de verzorging van uw zoon Dionysus 2. Kijk naar deze jongen, half verbrand en bijna dood. Als dit nog niet genoeg voor u is, sla dan moeder en zoon neer met uw genadeloze bliksem.’ Uiteindelijk smeekt ze Poseidon om haar te helpen en springt Ino plotseling met haar kind in zee en verdwijnt voor de ogen van Athamas 1 onder de golven.

Een God

Zodra ze in het water valt worden Ino en haar zoon opgevangen door Poseidon, die zijn armen opende om de twee in zijn water te ontvangen en hen mee te nemen naar het goddelijke gezelschap in zee. Zo werd Ino tot Nereiden omgevormd om als beschermvrouw van zeelieden tijdens stormen in zee te dienen, en werd Melicertes een onsterfelijke Zeegod, met de naam Palaemon 3. Als God was Palaemon de beschermer van zeelieden die hen te hulp kwam als ze tijdens stormen in nood verkeerden. Ter nagedachtenis aan de dood van Melicertes werden later de Isthmische Spelen ingesteld door Sisyphus of Theseus, die eerder meer de vorm hadden van religieuze riten dan van een sportspektakel.

Stamboom:

Athamas 1 Ino - -
Melicertes -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz