Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Mermerus 2

Glauce gaat in vlammen op

Mermerus 2 en zijn broer Pheres 2, zijn de nog jonge zoons van Iason en zijn vrouw Medea 1, die in Corinthe werden geboren nadat Iason zijn Tocht met de Argonauten had volbracht. Na de geboorte van deze zoons verloor Iason de interesse in zijn vrouw en wil trouwen met Glauce 2, de dochter van koning Creon 2. Zodra Medea 1 van het voorgenomen huwelijk hoort slaat de woede bij haar toe en zint op wraak.

Ze doet net of ze toegeeft aan het bevel van Creon 2 en stuurt Mermerus 2 en Pheres 2 naar Glauce 2 met een prachtige mantel. Dit zogenaamde huwelijksgeschenk was echter ingesmeerd met een giftig tovermiddel. Glauce 2 is verrukt over de prachtige mantel en trekt hem direct aan. Maar zodra het kledingstuk om haar schouders hing begonnen haar ogen te rollen en vloog het kledingstuk in brand. Door de toverkracht van Medea 1 kan de mantel niet meer verwijderd worden en slagen vader en dochter er ook niet in om de vlammen te doven. Zo komt Glauce 2 jammerend om in de vlammen, net als haar vader die tot het eind toe probeert zijn dochter te redden.

Zodra Medea 1 de vlammen ziet vermoordt ze de kleine Mermerus 2 en Pheres 2, en vlucht met haar wagen die werd getrokken door vliegende Draken het land uit. In een andere versie van de mythen worden Mermerus 2 en Pheres 2 niet door hun moeder gedood, maar laat ze hen als smekelingen achter bij het altaar van Hera. In deze versie halen de Corinthiërs Mermerus 2 en Pheres 2 daar weg, en verwonden hen dodelijk.

Stamboom:

Iason Medea 1 - -
Mermerus 2 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz