Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Metioche

Metioche aan haar weefgetouw

Metioche en Menippe 3 zijn de dochters van Orion uit Boeotië, die hij bij een onbekende vrouw verwekt had. Nadat Orion door Artemis uit het zicht van de mensheid was verdwenen werden de meisjes grootgebracht door hun moeder. Athena leerde hen weven op het weefgetouw, en Aphrodite schonk de twee een begerenswaardige schoonheid. Toen een plaag Boeotië teisterde, en velen stierven, werden er boodschappers naar Delphi gestuurd om het orakel van Apollo te raadplegen.

De God antwoordde dat zij een beroep op Hades en Persephone 1 moesten doen, en orakelde dat deze Goden zouden afzien van hun woede als er twee welwillende meisjes aan hen werden geofferd. Uiteraard onderwierp geen van de meisjes in de stad zich aan het orakel totdat een vrouwelijke bediende verslag uitbracht over het orakel aan Metioche en Menippe 3. Die waren aan het werk aan hun weefgetouw en, zodra zij het verhaal hoorden, accepteerden vrijwillig de dood namens hun stadgenoten voordat de plaag ook hen zou grijpen.

Zij riepen driemaal naar de Goden van de Onderwereld dat zij welwillende offers waren, en staken daarna met hun rijgnaalden zichzelf in de schouders en sneden hun kelen door. Toen de beide meisjes op de grond vielen kregen Persephone 1 en Hades medelijden met de meisjes en lieten hun lichamen verdwijnen. Vervolgens stuurden ze Metioche en Menippe 3 als hemellichamen naar boven, waar zij door de lucht werden gedragen. Sindsdien noemen de Boeotiërs hen kometen en bouwden een opmerkelijke tempel voor hen in Orchomenus.

Stamboom:

Orion - - -
Metioche -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz