Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Metis 1

Metis 1 is een van de vele kinderen die Oceanus en Tethys kort na het ontstaan van de wereld verwekken. Metis 1 behoort, net als haar vele zussen tot de groep Oceaniden, en is de personificatie van de wijsheid en schranderheid.

Zeus en de Oceanide Metis

Na de Titanenstrijd komt Zeus bij Metis 1 om hulp vragen. Zijn broers en zussen waren door Cronus, de vader van Zeus, direct na hun geboorte allemaal verslonden en hij vraagt Metis 1 omvoor hem een drankje te maken waardoor Cronus hen uit moet braken. Metis 1 voldoet aan het verzoek van Zeus en brouwt een middel dat zij aan Zeus meegeeft. Het middel werkt probaat waarna Zeus koning van alle Goden wordt.

Later probeert de wellustige Zeus Metis 1 te verleiden, maar heeft zij hier absoluut geen trek in en neemt vele vormen aan om aan de avances van Zeus te ontkomen. Uiteindelijk slaagt Zeus er toch in om Metis 1 zwanger te maken van een dochter. Later hoort Zeus echter van Aardgodin Gaea dat Metis 1 na deze dochter een zoon zal baren die machtiger dan hij zal worden, en slaat de schrik hem om het hart.

Om te voorkomen dat hij zijn macht kwijtraakt eet Zeus, kort voor de bevalling, Metis 1 op. Als de tijd voor de bevalling is aangebroken geeft Zeus, bij de rivier Triton, aan Hephaistus opdracht om een gat in zijn hoofd te slaan, en springt de direct volwassen en volledig bewapende Godin Athena uit zijn hoofd. Maar Metis 1 liet Zeus in zijn buik zitten, zodat hij altijd van haar wijze raad en schranderheid gebruik kon maken, maar zij nooit meer zwanger werd.

Stamboom:

Oceanus Tethys Cronus Rhea
Metis 1 Zeus
Athena

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz