Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Miletus 1 - Atymnius 3

De jongeling Miletus

Miletus 1, die ook Atymnius 3 wordt genoemd, is het resultaat van een geheime liefdesontmoeting op Kreta tussen Apollo en Aria, de dochter van Cleochus. Maar er zijn ook mythen die stellen dat dit meisje, in plaats van Aria, Acalle of Deione heette. Uit angst voor haar vader wordt de kleine Miletus 1 door zijn moeder in een bos te vondeling gelegd, maar stuurde Apollo wolvinnen om het kind te bewaken en te voeden met hun melk. Enige tijd later wordt Miletus 1 gevonden door enkele herders die de kleine baby meenamen naar hut en grootbrachten.

Zo groeit Miletus 1 op en werd een knappe jongen waar de broers Minos 1, Sarpedon 1 en Rhadamanthys verliefd op werden, en onderling ruzie over kregen. Miletus 1 heeft echter een voorkeur voor Sarpedon 1, waarna Minos 1 ten strijde trekt tegen Sarpedon 1 en de sterkste blijkt te zijn. Sarpedon 1 vlucht daarop naar Lycië en gaat Miletus 1 op een zeilschip naar Carië. Daar bouwde hij een stad die hij naar zichzelf vernoemde: Miletus 2. Enige tijd later ontmoet Miletus 1 Cyanea, de dochter van Riviergod Meander 1, toen zij langs de oevers van haar vader dwaalde. Volgens Antoninus Liberalis was dit niet Cyanea maar Eidothea 3, de dochter van koning Eurytus 11, en volgens weer een andere schrijver, Tragasia, de dochter van Celaeneus 2 uit Miletus 2.

In ieder geval bleef deze ontmoeting niet zonder gevolgen want negen maanden later baart het meisje de tweeling Byblis 1 en Caunus 1. Ook deze kinderen waren, net als hun vader, twee uitzonderlijke schoonheden. Byblis 1 trok veel lokale vrijers aan maar was zelf hevig verliefd op haar eigen broer. De vrome Caunus 1 moest hier echter totaal niets van weten, en vluchtte woedend het land uit. Uit wanhoop maakt Byblis 1 daarna een eind aan haar leven en werd veranderd in een uil. Zo blijft Miletus 1 eenzaam en zonder kinderen achter in Carië.

Ongeveer hetzelfde verhaal wordt ook verteld over Amphithemis (Garamas) en wordt waarschijnlijk dezelfde persoon bedoeld.

Stamboom:

Apollo Acalle / Aria / Deione Meander 1 / Eurytus 11 / Celaeneus 2 - / - / -
Miletus 1 Cyanea / Eidothea 3 / Tragasia
Byblis 1, Caunus 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz