Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Nessus 1

Nessus, de Centaur

Nessus 1 is de zoon van Ixion en Nephele 3 en behoort tot de groep der Centauren, wezens met het onderlijf van een paard en het bovenlichaam van een man. Na zijn geboorte gaat de zwartharige Nessus 1, net als vele van zijn soortgenoten, op de berg Pholoe in Elis wonen waar hij een kale grot zijn huis noemt. Net als alle andere Centauren bemoeit Nessus 1 zich weinig met de gewone mensen, en leeft voornamelijk van wat de natuur hem verschaft.

Bruiloft Pirithous

Samen met vele anderen Centauren wordt Nessus 1 uitgenodigd voor de bruiloft van zijn halfbroer, Pirithous 1, en Hippodamia 1, waar tijdens het feest overvloedig wijn geschonken wordt. De Centauren, die niet gewend zijn om wijn te drinken, raken als snel door de drank beneveld en probeert één van hen de bruid te verkrachten. Dan ontstaat een strijd op leven en dood tussen de Centauren en de andere gasten, waarbij over en weer vele doden vallen. Hoewel de ziener Astyalus 2 hem waarschuwt kalm te blijven, omdat de boog van Heracles hem wacht, werpt ook Nessus 1 zich in de strijd en weet hij Cymelus in de onderbuik te treffen met zijn jachtspies. Maar uiteindelijk worden de Centauren verdreven, en keren de overlevende Centauren terug naar hun grotwoningen.

Opnieuw wijn

Jaren later, terwijl Nessus 1 in zijn grot zit, ruikt hij plotseling een wijnlucht en raakt opnieuw opgewonden van het vooruitzicht om weer eens van die overheerlijke drank te genieten. Hij gaat zijn neus achterna en komt uiteindelijk, samen met velen van zijn soortgenoten, bij de grot van de Centaur Pholus 1. Die heeft ter gelegenheid van zijn gast Heracles een oude kruik wijn opengemaakt, die de twee tijdens de gastmaaltijd opdrinken. Gek van begeerte rukken de Centauren, zodra ze de grot binnenkomen, Pholus 1 de kruik met wijn uit zijn handen die zich bang terugtrekt.

Strijd met Heracles

Maar Heracles kan dit onrecht niet aanzien en gaat de strijd met de sterke Centauren aan. Terwijl ze pijnbomen en grote rotsblokken op hem afwerpen schiet Heracles de ene pijl na de andere op hen af en weet de Centauren uit de grot te verdrijven. Buiten gaat de strijd verder en worden vele Centauren door Heracles gedood terwijl hij onverstoorbaar en zonder angst met hen worstelt en pijlen blijft afschieten. Uiteindelijk slaan de paardmensen op de vlucht en gaat ook Nessus 1 er vandoor. Terwijl de meeste Centauren naar Malea vluchten, gaat Nessus 1 naar het noorden en gaat bij de rivier Evenus wonen in het noorden van de Peloponnesus.

Veerman

Nadat hij een nieuwe grot om in te wonen had gevonden, brengt Nessus 1, tegen betaling, met zijn sterke lijf reizigers naar de andere oever wanneer de rivier te sterk is gezwollen. Tegen de reizigers zegt hij dat hij deze taak van de Goden heeft gekregen vanwege zijn grote rechtvaardigheid. Na enkele jaren komen ook Heracles en zijn vrouw Deianira 1 bij de rivier aan. Heracles, die Nessus 1 niet herkende van zijn eerste ontmoeting, wil graag dat hij Deianira 1 naar de overkant brengt terwijl hij zelf op eigen kracht de oversteek doet.

Aanranding Deianira 1

De aanranding van Deianira

Heracles begint direct aan de oversteek waarna Nessus 1 Deianira 1 in zijn armen neemt om achter Heracles aan te gaan. Maar zodra hij de mooie vrouw in zijn armen heeft slaat de begeerte bij Nessus 1 toe en probeert hij Deianira 1 op de oever te verkrachten. Ze verzet zich heftig en schreeuwt om hulp naar Heracles, die al bijna aan de overkant is. Zodra die het geschreeuw van zijn vrouw hoort aarzelt hij geen moment en schiet een pijl met een giftige punt in de borst van Nessus 1, die direct door zijn vier benen zakt.

Liefdeselixer

Terwijl hij op sterven ligt denkt Nessus 1 na over een wraakactie tegen Heracles en roept Deianira 1 bij zich. Tegen haar vertelde Nessus 1 dat wanneer Heracles ooit zijn interesse in haar mocht verliezen hij een liefdeselixer voor haar wist. ‘Meng het zaad dat ik nutteloos op de grond heb gestort met het bloed dat uit mijn wond druipt!’ zegt hij tegen haar. Deianira 1 geloofde wat Nessus 1 zei, en deed wat hij haar verteld had, terwijl Nessus 1 zijn laatste adem uitblies en stierf met de wetenschap dat Heracles niet aan zijn wraak zou ontkomen.

Stamboom:

Ixion Nephele 3 - -
Nessus 1 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz