Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Nireus 1

Koning Nireus

Nireus 1 is de zoon van koning Charopus, en de Nimf Aglaia 1, die op het eiland Symne, in de buurt van Rhodos, werd geboren. Nireus 1 groeit aan het hof van zijn vader op tot een zwakke, maar buitengewoon knappe jongeman, die net als vele andere huwbare prinsen naar de hand dingt van de mooie Helena in Mycene. Haar vader Tyndareus schenkt Helena echter aan de Spartaan Menelaus nadat hij alle vrijers een eed heeft laten afleggen dat zij te hulp zullen schieten als het huwelijk van Helena bedreigd wordt.

Door deze eed is Nireus 1 enkele jaren later gedwongen gehoor te geven aan de oproep van koning Agamemnon, nadat Helena door de Trojaan Paris was geschaakt, om een oorlog te beginnen tegen Troje. Agamemnon verzoekt alle oude vrijers van Helena om mannen en schepen in de haven van Aulis bijeen te brengen zodat ze gezamenlijk met een groot leger naar die verre stad kunnen vernietigen. Omdat hij zelf een zwakkeling was, en weinig mannen hem wilden volgen, weet Nireus 1 slechts drie schepen met mannen bijeen te brengen en vaart zo, als aanvoerder van de mannen uit Symne en Cnidus, naar de Trojaanse Oorlog. Volgens enkele andere bronnen had hij geen drie, maar zestien of drieënvijftig schepen onder zijn bevel en kwam hij niet uit Symne maar van Argos.

Over de daden van Nireus 1 lopen de mythen ver uiteen. Zo was hij volgens de ene schrijver in het laatste jaar van de oorlog het eerste slachtoffer van Eurypylus 6, terwijl een andere schrijver weer stelt dat het Aeneas was die Nireus 1 doodde. Maar er zijn ook schrijvers die Nireus 1 de strijd laten overleven en hem heelhuids terug laten keren naar huis, waar hij zijn vader als koning van Symne opvolgt.

Stamboom:

Charopus Aglaia 1 - -
Nireus 1 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz