Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Oceaniden

De talrijke Oceaniden

Oceaniden zijn de drieduizend dochters die Oceanus en zijn vrouw Tethys, kort na het ontstaan van de Aarde, ter wereld brachten. Hun eveneens duizenden broers zijn de Riviergoden. Net als hun broers krijgen de Oceaniden verspreid over de hele wereld van hun vader een bron, meer of andersoortig water toegewezen om te hoeden en te verzorgen.

Daar woonden ze meestal aan de oevers van dat water, of in het water zelf, in een grot die door de mensen met grote eerbied werd benaderd. Enkele bekende Oceaniden zijn Amphitrite 1 die met Poseidon trouwde, Doris 2 die moeder werd van de Nereiden, en Perseis 1 die met zonnegod Helius het bed deelde en moeder werd van Aeetes. Daarnaast werden vele sterfelijke jongemannen door de Oceaniden ingewijd in de eerste beginselen van de liefde.

Enkele van deze drieduizend Oceaniden die in de diverse mythen worden genoemd zijn: Acaste 1, Admete 2, Adrastia, Aethra 2, Amphiro, Amphitrite 1, Argia 3, Asterodia 2, Calligenia, Callirhoe 1, Calypso 3, Caphira, Cerceis, Chryseis 3, Clymene 5 (Asia 1), Clytia 1, Dione 3, Dirce, Doris 2, Eidothea 2, Electra 1, Ephyre 2, Euagoreis, Eudore 2, Europa 4, Eurynome 1, Galaxaure, Hesione 3, Hippo 2, Iache, Ianeira 2, Ianthe 1, Idyia, Leucippe 4, Melia 1, Meliboea 2, Melite 4, Melobosis, Menestho, Menippe 2, Merope 5, Metis 1, Neda 1, Ocyrhoe 1, Pasiphae 2, Pasithoe, Peitho 1, Periboea 9, Perseis 1, Petraea, Phaeno, Philyra 1, Pleione, Plexaure 2, Pluto 1, Polydora 2, Polyxo 5, Prymno, Rhodia 2, Rhodope 1, Stilbe 1, Telesto, Thoe 2, Titanis, Urania 2, Xanthe 1 en Zeuxo

Stamboom:

Oceanus Tethys - -
Oceaniden -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz