Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Oeax

Oeax en Clytaemnestra

Oeax is een zoon van de beroemde zeevaarder en beruchte piraat, Nauplius 1. Over zijn moeder zijn de mythen minder eenduidig en worden er drie namen genoemd; Clymene 3 van Kreta, Philyra 2 en Hesione 1. Ondanks dat Nauplius 1 veelvuldig op zee verbleef weet hij bij zijn vrouw toch drie broers voor Oeax op de wereld te zetten met de namen: Palamedes, Nausimedon en Proetus 2.

Omdat Palamedes, die met de Grieken meevoer naar de oorlog tegen Troje, door de aanvoerders aan het begin van de oorlog ter dood werd gestenigd, zint Nauplius 1 op wraak voor de dood van zijn zoon. Zodra hij hoort dat de Grieken, na afloop van de strijd, weer naar huis varen stuurt hij zijn zoon Oeax naar Argos om hun vrouwen op te stoken en te verleiden.

Zo gaat Oeax naar Clytaemnestra, de vrouw van legerleider Agamemnon, en vertelde haar het leugenachtige verhaal dat Agamemnon vanuit Troje Cassandra meenam naar huis om zijn nieuwe vrouw te worden. Vervolgens gaat hij naar Kreta en vertelt hetzelfde verhaal over Diomedes 1 aan zijn vrouw Aegialia. Beide vrouwen zijn hevig ontsteld over dit nieuws, en beramen plannen om hun terugkerende mannen te verstoten of te doden. Volgens de meest gangbare versie van de mythen was het echter Cometes 2, in plaats van Oeax, die bij Aegialia langs ging om het verhaal over de ontrouw van Diomedes 1 te ‘onthullen’.

Stamboom:

Nauplius 1 Clymene 3 / Philyra 2 / Hesione 1 - -
Oeax -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz