Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Orithyia 1

Orithyia 1 is een dochter van koning Erechtheus en zijn vrouw Praxithea 4 uit Athene. Haar broers zijn: Cecrops 2, Eupalamus, Orneus 2, Pandorus 1, Sicyon 1, Thespius en Metion 1. Naast deze broers heeft Orithyia 1 nog vier zussen met de namen: Procris 1, Chthonia, Merope 8 en Creusa 1. Deze zussen zijn dol op elkaar en beloven om als één van hen sterft de anderen zelfmoord zullen plegen. Net als haar zus Creusa 1 is Orithyia 1 een schoonheid en wordt op jonge leeftijd al snel ontdekt door Windgod Boreas 1 die verliefd op haar wordt. Lange tijd kijkt hij vanuit de lucht naar het mooie meisje en kan zich uiteindelijk niet meer bedwingen.

Ontvoering van Orithyia door Boreas

Gehuld in een dikken mist grijpt Boreas 1 het meisje, terwijl ze aan het spelen was langs de rivier Ilissus, en vliegt met de doodsbange Orithyia 1 in zijn armen door de lucht naar het kille noorden waar zijn woning stond. Daar maakt Boreas 1 Orithyia 1 tot zijn vrouw en schenkt ze hem vier kinderen. Als dochters bracht ze Cleopatra 5 en Chione 1 ter wereld, en als zoons de gevleugelde Zetes en Calais, die later zouden deelnemen aan de tocht van de Argonauten. Tijdens haar verblijf in Thracië schenkt Orithyia 1 later nog een prachtig oorlogspaard aan de Penthesilea, wanneer deze Amazone haar huis bezoekt.

Alternatieve versies

Volgens een andere mythe bracht Athena eens de pasgeboren Erichthonius 2 in een mand naar Athene en gaf die aan Orithyia 1 en haar drie zussen om te bewaken. De Godin gaf de meisjes daarbij uitdrukkelijk het bevel om de mand niet te openen en te kijken wat er in lag. Maar de meisjes konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en negeerden het bevel van Athena. Toen ze de mand openden zagen ze daarin de slangenbaby Erichthonius 2 liggen en dreef Athena hen tot waanzin omdat ze haar bevel in de wind geslagen hadden. Om aan de waanzin te ontkomen sprongen alle zussen vervolgens van de Acropolis en stierven een trieste dood.

Nog weer een andere mythe stelt dat toen Athene in oorlog raakte met Eleusis, Erechtheus het orakel raadpleegde hoe Athene de overwinning kon behalen. De God antwoordde dat hij succesvol in de strijd zou zijn als hij één van zijn dochters zou offeren. Als Erechtheus vervolgens zijn jongste dochter Chthonia op het altaar ter dood brengt pleegden de andere zussen zelfmoord, zoals ze in hun jeugd hadden afgesproken.

Stamboom:

Erechtheus Praxithea 4 Astraeus 1 Eos 1
Orithyia 1 Boreas 1
Cleopatra 5, Chione 1, Zetes, Calais

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz