Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Pallas 5

Pallas 5 is een zoon van koning Pandion 5, uit de stad Megara1 op de Isthmus, en zijn vrouw Pylia, die drie broers had met de namen: Aegeus 1, Nisus 1 en Lycus 5. Wanneer Pallas 5 en zijn drie broers volwassen zijn, brengen ze een leger op de been en trekken ten strijde tegen Athene. Daar verdrijven ze de zoons van Metion 1, die enkele jaren eerder Pandion 5 uit Athene hadden verdreven, en nemen zelf de macht over. De vier broers verdelen het gebied in vieren maar Aegeus 1, als oudste, kreeg de oppermacht en werd koning van Athene.

De Pallantiden overvallen Theseus

Pallas 5 trouwt vervolgens met een onbekend gebleven vrouw en wordt bij haar vader van vijftig zoons die bekend zouden worden onder de verzamelnaam Pallantiden. Omdat zijn broer Aegeus 1 kinderloos bleef hoopte Pallas 5 na verloop van tijd de macht over te nemen. Maar dan verschijnt plotseling Theseus in Athene die de zoon van Aegeus 1 blijkt te zijn en tot opvolger wordt benoemd.

Woedend over deze tegenslag beramen Pallas 5 en zijn vijftig zoons vervolgens een complot om Theseus te doden. Maar dit plan werd verraden en doodt Theseus onverhoeds alle Pallantiden als die in een hinderlaag op hem lagen te wachten. Alleen Pallas 5 overleeft de strijd en ontvlucht het land om aan de wraak van Theseus te ontkomen.

Stamboom:

Pandion 5 Pylia - -
Pallas 5 -
50 Zoons (Pallantiden)

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz