Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Pandion 3

De dochters van Pandion

Pandion 3 is het enige kind van Erichthonius 2, de koning van Athene en diens vrouw de Najade Praxithea 3. Na de dood van Erichthonius 2, in de tijd dat Demeter en Dionysus 2 naar de streek Attica kwamen, volgt Pandion 3 zijn vader op en wordt de nieuwe koning van Athene. Daar trouwt Pandion 3 met de Nimf Zeuxippe 1, een zus van zijn moeder, en verwekt twee dochters, Procne en Philomela 1, en de mannelijke tweeling Erechtheus en Butes 2. Volgens een enkele mythe had Pandion 3 nog een derde dochter, Procris 1, maar wordt zij meestal gezien als de dochter van Erechtheus en Praxithea 4.

Wanneer er een conflict over de grenzen van het land uitbreekt met Labdacus vraagt Pandion 3 hulp aan Tereus uit Thracië, de zoon van Ares 1. Die komt Pandion 3 te hulp waardoor hij de strijd tegen Labdacus weet te winnen. Dankbaar voor zijn hulp schenkt Pandion 3 aan Tereus zijn dochter Procne als vrouw, en gaat ze samen met haar kersverse echtgenoot naar Thracië. Dit huwelijk kreeg echter niet de zegen van Hera noch van Hymenaeus 1, en kende een uiterst droevig verloop.

Zo komt enkele jaren later Tereus opnieuw naar Pandion 3 in Athene, met het bericht dat Procne haar zus Philomela 1 mist en haar vraagt om enige tijd naar Thracië te komen. Pandion 3 twijfelt geen moment aan de oprechtheid van zijn woorden en stemt toe. Zo vertrekt ook de tweede dochter van Pandion 3 uit huis, en geeft hij haar een aantal gewapende mannen mee als bescherming. Bij het afscheid grijpt Pandion 3 de hand van Tereus en zegt: ‘Hier, beste schoonzoon, heb je mijn tweede dochter. Ik smeek je bij de Goden en in naam van ons verbond, koester haar als een vader.’ Tegen zijn dochter zegt hij: ‘Kom snel weer terug Philomela 1, zoete troost van mijn oude dagen, want het is al erg genoeg dat Procne zo ver weg woont.' Zo nam hij verdrietig afscheid van beiden, omhelsde zijn dochter, terwijl de tranen uit zijn ogen liepen.

Pandion 3 zou beide dochters echter nooit meer terugzien, omdat ze door de Goden in vogels werden veranderd, vanwege de wreedheden van Tereus, terwijl ook zijn derde dochter, Procris 1, onbedoeld door haar man Cephalus 2 gedood werd. Door al dit leed overleed Pandion 3 vroegtijdig en erfde Erechtheus het koningschap over Athene, terwijl Butes 2 een priester van Athena en Poseidon werd.

Stamboom:

Erichthonius 2 Praxithea 3 Zeus Themis
Pandion 3 Zeuxippe 1
Procne, Philomela 1, Erechtheus, Butes 2, Procris 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz