Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Pandrosus

Pandrosus is een dochter van Cecrops 1, de koning van Athene, en diens vrouw Aglaurus 1. Ze heeft een broer, Erysichthon 1, die op jonge leeftijd stierf, en twee zussen: Herse 2 en Aglaurus 2. Het zijn alle drie beeldschone meisjes waar een God verliefd op kon worden.

Erichthonius 2

Voor de gebeurtenissen rondom Pandrosus en haar zussen zijn er verschillende mythen in omloop. Zo krijgt Pandrosus eens van de godin Athena een mand met inhoud in bewaring. De Godin verbiedt haar echter uitdrukkelijk om in de kist te kijken. Aglaurus 2 kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en wil in de kist kijken. Ze scheldt haar zussen, die in eerste instantie weigeren, uit voor bangerds, peutert de kopen los, en opent de kist. De andere twee kunnen daarop ook hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en kijken met z'n allen in de kist

Daarin zien ze een kind liggen, Erichthonius 2, dat omwikkeld was door een slang. Maar een kraai had alles gezien en verklapte de gebeurtenis aan Athena. Volgens de ene mythe worden de drie zussen daarop gedood door de slang. Volgens een andere mythe werden ze, door de woede van Athena, krankzinnig en stortten zij zich gedrieën van de Acropolis.

Hermes

Herse en Hermes

Weer een andere mythe vertelt het volgende verhaal. Boodschappergod Hermes was eens verliefd geworden op Herse 2, en ging regelmatig ’s nachts naar haar slaapkamer. Op een gegeven moment had Pandrosus dit in de gaten en vraagt, in aanwezigheid van Aglaurus 2, Hermes naar de reden van zijn komst. Die zegt daarop: ‘Ik kom voor Herse 2, wees haar minnaar alsjeblieft ter wille.’ Daarop kijkt Aglaurus 2 hem strak aan en vraagt voor haar bemiddeling een groot gewicht aan goud. Zolang Hermes dat niet geeft moet hij maar buiten het paleis blijven. Daarop vertrekt Hermes.

Die nacht slaapt Aglaurus 2 slecht, door toedoen van Athena is ze jaloers op haar zus, en denkt aan haar eigen affaire met Ares 1. Ook Hermes is wondermooi en Aglaurus 2 bedenkt allerlei snode plannen hoe zij de God voor zichzelf kan veroveren, maar kan niets verzinnen terwijl Hermes elke nacht de slaapkamer van Herse 2 binnensluipt. Ze zou wel willen sterven om het maar niet te hoeven zien. Verteerd vanwege het geluk van Herse 2 is Aglaurus 2 overdag zichzelf niet meer, en kreunt het ’s nachts onrustig uit van de stille wanhoop. Uiteindelijk besluit ze voor de deur van haar zusters slaapkamer post te vatten, om de God de toegang te weigeren en zelf een kans te wagen.

Wanneer Hermes weer komt aansluipen, gebiedt zij hem: ‘Stop, niet verder, ik ga hier niet vandaan voordat ik u hier verjaagd heb.’ Daarop antwoorde Hermes: ‘Dat is dan afgesproken!’ en opende met zijn staf de slaapkamerdeur. Aglaurus 2 wil hem tegenhouden, maar kan zich niet meer verroeren. Langzaam wordt zij koud en veranderde haar lichaam in steen. Zo bewaakt zij alle dagen de slaapkamer van haar zus, terwijl Hermes doorgaat met zijn nachtelijke bezoekjes.

Stamboom:

Cecrops 1 Aglaurus 1 - -
Pandrosus -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz