Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Peirus

Strijd om Troje

Peirus is een zoon van Imbrasos 1 uit Thracië, die in de buurt van de Hellespont woonde, en bij een onbekende vrouw vader werd van de zoon Rhigmus. Wanneer Troje wordt aangevallen door de Grieken, vanwege de schaking van Helena door Paris, zoekt koning Priamus bondgenoten om zijn stad te helpen verdedigen. Peirus geeft gehoor aan de oproep van Priamus en gaat samen met Acamas 2, als aanvoerders van de mannen uit Thracië naar Troje om deel te nemen aan de strijd. Ook Rhigmus gaat, als gewoon soldaat, met zijn vader mee.

Daar maken vader en zoon vele veldslagen mee op de vlakte voor de muren van de stad totdat het tiende jaar van de oorlog aanbreekt. Op het moment dat het bestand is verbroken, waarin Menelaus en Paris een duel probeerden uit te vechten om een eind aan de oorlog te maken, werpt Peirus een scherpe steen naar de Griek Diores 1. De steen raakt het rechterbeen, net boven de enkel, waardoor het been van Diores 1 breekt en hij op de grond valt. Dan stapt Peirus snel op hem af en drijft zijn lans door de navel van Diores 1 waardoor zijn ingewanden naar buiten puilen en hij sterft.

Terwijl Peirus zijn lans terugtrekt wordt hij door Thoas 2 in de borst gestoken, waardoor zijn long werd doorboord. Vervolgens trekt Thoas 2 het zwaard uit de wond en steekt opnieuw toe in de buik van Peirus. Dan wordt het zwart voor de ogen van Peirus en blaast hij, ver van huis, zijn laatste adem uit. Als Thoas 2 vervolgens het lijk van zijn wapenrusting wil beroven wordt hij verjaagd door de Thraciërs, die te laat waren om hun aanvoerder te beschermen en zijn leven te redden.

Stamboom:

Imbrasos 1 - - -
Peirus -
Rhigmus

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz