Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Pelopia 4

Pelopia 4 is de enige dochter van Thyestes 1, uit Argolis, die hij bij een Najade 4 verwekte naast vier jongens met de namen: Aglaus, Callileon, Orchomenus 3 en Tantalus 3. Omdat de vader van Pelopia 4 en zijn broer Atreus voortdurend ruzie hebben over het koningschap van Mycene en elkaar, en hun kinderen, naar het leven staan, brengt Thyestes 1 Pelopia 4 naar koning Thesprotus 2 in zuidelijk Italië.

Pelopia wast haar kleed

Verkrachting

Als Pelopia 4 daar op een avond een offer brengt aan Athena, en met enkele andere vrouwen de dans leidt, glijdt ze uit over het bloed van de geofferde dieren, en besmeurde haar kleed. Om het bloed weg te wassen gaat Pelopia 4 naar de rivier, maar wordt daar plotseling overvallen door een man met een mantel over zijn hoofd, die haar verkracht. Tijdens de verkrachting weet Pelopia 4 het zwaard van de man uit de schede te trekken en verborg dat, toen ze naar de tempel terugkeerde, onder de sokkel van het beeld van Athena.

Geboorte Aegisthus

Enkele maanden later komt Atreus aan bij koning Thesprotus 2 en vraagt hem om de hand van Pelopia 4, in de veronderstelling dat het zijn dochter was. Om te voorkomen dat Atreus achterdochtig werd stemt Thesprotus 2 in met zijn verzoek, en geeft de zwangere Pelopia 4 aan Atreus, die haar meeneemt naar Mycene. Daar bevalt Pelopia 4 van een zoon, Aegisthus, maar legt ze uit schaamte de baby te vondeling. Herders vonden echter het kind en lieten dat door een geit zogen. Toen Atreus dit hoorde gaf hij opdracht om het kind te zoeken en op te voeden als zijn eigen zoon.

Verkrachter gegrepen

Vele jaren later, toen Aegisthus was opgegroeid tot een volwassen jongeman, weet Atreus zijn broer Thyestes 1 gevangen te nemen, en sloot hem op in de gevangenis. Vervolgens geeft Atreus aan Aegisthus opdracht om Thyestes 1 in zijn cel te doden. Als de jongeman met zijn zwaard de cel in komt herkent Thyestes 1 het zwaard dat hij was kwijtgeraakt tijden de verkrachting van Pelopia 4, en vraagt aan Thyestes 1 hoe hij dit in zijn bezit gekregen had.

Herkenning en schande

Aegisthus zegt dat hij het van zijn moeder Pelopia 4 had gekregen, en gaf opdracht om haar te gaan halen zodat ze een en ander uit kon leggen. Pelopia 4 vertelde dat ze het zwaard had afgepakt van de man die haar verkracht had. Vervolgens doet ze net of ze het zwaard wil grijpen om het te onderzoeken, maar stak het direct van schaamte in haar eigen borst, toen ze begreep dat ze door haar eigen vader was verkracht. Snel trekt Aegisthus het wapen uit de borst van Pelopia 4, maar de wond is fataal en Pelopia 4 sterft. Zo viel er weer een slachtoffer in de vete tussen Thyestes 1 en Atreus en zouden er nog velen volgen.

Stamboom:

Thyestes 1 Najade 4 Pelops Hippodamia 5
Pelopia 4 Thyestes 1
Aegisthus

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz