Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Peucetius

De woede van Zeus op Lycaon

Peucetius is één van de vijftig zoons van de Arcadische koning Lycaon 3 die hij bij meerdere vrouwen verwekte. De zoons overtroffen alle andere mensen in arrogantie en goddeloosheid. Zeus wilde wel eens onderzoeken of al die verhalen op waarheid berusten, vermomde zich als een arme werkman, en gaat bij de zoons op bezoek. Die nodigen hem uit voor een gastmaal, en slachten daarvoor een jongen uit het land.

Ze mengen de ingewanden van de jongen met het offer en zetten, op advies van hun oudste broer Maenalus 1, dat Zeus voor als maaltijd. Vol walging gooit Zeus de tafel omver en treft alle zoons, inclusief Peucetius, met een bliksemschicht, uitgezonderd de jongste Nyctimus, omdat Gaea de hand van Zeus vastpakte en zo zijn woede liet bedaren. Nadat Nyctimus het koningschap van zijn vader had overgenomen overspoelde de vloed van Deucalion 3 de aarde. Volgens sommigen was de goddeloosheid van de zoons van Lycaon 3 daarvoor de rechtstreekse aanleiding.

Volgens een andere versie van Antoninus Liberalis trok Peucetius, samen met zijn broers Daunus en Iapyx, met een groot leger van kolonisten, dat werd geleid door Messapius, naar de oostkust van Italië waar ze de oorspronkelijke bewoners, de Ausoniërs, verdreven en zich in de streek vestigden. Het leger en het land verdeelden de drie broers onder elkaar en noemde hun volgelingen naar zichzelf. Zo werd Daunus koning van de Dauniërs, Peucetius van de Peucetiërs en Messapius van de Messapiërs. Het land van Tarentum tot aan de punt van Italië werd van de Messapiërs. Het land aan de andere kant van Tarentum werd van de Peucetiërs en verderop kregen de Dauniërs het grootste gedeelte van de kust. De hele natie werd het land van de Iapygiërs genoemd, naar de oudste broer.

Stamboom:

Lycaon 3 - - -
Peucetius -
-

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz