Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Phaedra

Over de ouders van Phaedra bestaan er drie varianten in de mythen. Volgens de meest gangbare is ze een dochter van koning Minos 1 van Kreta die Phaedra verwekte bij zijn vrouw Pasiphae 1, de onsterfelijke dochter van Zonnegod Helius. Maar er zijn ook mythen die stellen dat zij een dochter van Crete 1 is. Daarnaast is er nog een variant die stelt dat Phaedra ook een dochter van Helius is die hij bij een onbekende vrouw verwekte. Omdat Helius het overspel van Aphrodite met Ares 1 aan de andere Goden onthulde bleef de Liefdesgodin altijd vijandig gezind tegenover de afstammelingen van Helius, en liet hen menigmaal een ongelukkig liefdesleven ervaren.

Huwelijk

Na de dood van haar vader werd Phaedra door haar broer Deucalion 1 ten huwelijk geschonken aan Theseus van Athene, om zo een eind te maken aan de al jaren durende vete tussen de twee staten. Hoewel het een verstandshuwelijk was is Phaedra uiterst gelukkig met haar man, en schenkt hem twee zoons met de namen Acamas 3 en Demophon 2. Maar dan besluit Aphrodite dat haar geluk lang genoeg geduurd heeft en besluit om het leven van Phaedra te ruïneren.

Verliefd op Hippolytus 4

De beschuldiging van Hippolytus door Phaedra

Als de mooie Hippolytus 4, een zoon van Theseus uit zijn eerdere huwelijk met de Amazone Antiope 3, naar Athene komt om de mysteriëndiensten bij te wonen, logeert hij in het huis van zijn vader. Zodra Phaedra hem ziet begint haar hart hevig te kloppen en is ze op slag verliefd op haar stiefzoon. Hoewel ze tegen deze emotie vecht, en Theseus trouw wil blijven, kan ze zich uiteindelijk niet bedwingen en vraagt Hippolytus 4 om het bed met haar te delen. Maar Hippolytus 4 viel meer op jongens, haatte alle vrouwen, en vluchtte weg uit afkeer van seksueel contact. Daarop werd Phaedra bang dat hij haar bij Theseus zou beschuldigen en verzon een list. Ze brak de deuren van haar vertrek open, scheurde haar kleding aan stukken, en beschuldigde Hippolytus 4 bij Theseus valselijk van een poging tot verkrachting.

Schaamte en dood

Theseus geloofde zijn vrouw, vervloekt zijn zoon, en stuurt Hippolytus 4 weg uit Athene, terwijl hij Poseidon smeekte om zijn zoon te vernietigen. Tijdens de terugweg naar Troezen reed Hippolytus 4 met grote snelheid langs het strand met zijn wagen, die door vier paarden werd getrokken. Plotseling kwam er een grote witte stier 2 uit de golven omhoog waardoor de paarden schrokken. De angstige dieren sloegen op hol waardoor de wagen van Hippolytus 4 omsloeg en in stukken brak. Hippolytus 4 raakte verstrikt in de teugels, en stierf terwijl hij aan stukken werd gescheurd door de scherpe klippen en rotsen. In de tussentijd had ook Phaedra een eind aan haar leven gemaakt door zich op te hangen, bang als ze was dat haar begeerte door Theseus ontdekt zou worden en uit schaamte over haar gevoelens.

Stamboom:

Minos 1 / Minos 1 / Helius Pasiphae 1 / Crete 1 / - Aegeus 1 Aethra 1
Phaedra Theseus
Acamas 3, Demophon 2

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz