Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Phoebe 1

Phoebe, de Titanide

Phoebe 1 is één van de vrouwelijke Titanen die kort na het ontstaan van de aarde werden geboren. In totaal waren er nog zes mannelijke en zeven vrouwelijke Titanen met de namen: Coeus 1, Crius, Cronus, Dione 1, Hyperion 1, Iapetus 1, Mnemosyne, Oceanus, Rhea, Tethys, Theia en Themis. Over hun ouders verschillen de meningen, maar de meest gangbare is dat dit de Oergoden Uranus (hemel) en Gaea (aarde) waren. In een enkele mythe (van de schrijver Hyginus) worden ook andere namen genoemd zoals Aether en Gaea of een Cureet van het eiland Kreta, en zijn vrouw Titaea, naar wie de Titanen vernoemd werden.

Taken

Elk van de Titanen stond, volgens de oude Grieken, voor de personificatie van een bepaald element in de natuur maar was ook een uitvinder van zaken die ten goede kwamen aan de eerste mensen op aarde, het Gouden Geslacht. De taken of het element waar Phoebe 1 verantwoordelijk was wordt in de mythen echter niet onthuld.

Castratie van Uranus

Omdat haar vader, Uranus, zijn eerste zes kinderen, de Hecatoncheires en de Cyclopen, in de Tartarus had opgesloten werd hun moeder, Gaea, steeds bozer. Ze stookt haar broers, de mannelijke Titanen, op om hun vader aan te vallen en uit de oppermacht te ontzetten en geeft aan Cronus een stalen sikkel om zijn vader te verminken. Cronus stemt in en het lukt hem om zijn vader te ontmannen en, samen met zijn andere broers, uit de macht te ontzetten. Hij wordt daarna door zijn broers aangewezen als nieuwe opperheerser over hemel en aarde. Phoebe 1 en haar zussen bemoeien zich niet met deze ruzie en houden zich afzijdig van de strijd om de macht.

Titanenstrijd

Ook tijdens de latere strijd van haar broers, de Titanen, met de kinderen van Cronus en Rhea, de latere Olympische goden, houdt Phoebe 1 zich afzijdig van dit geweld. Uiteindelijk moet ze toezien hoe haar broers door hun kinderen, onder aanvoering van Zeus, worden verslagen en in de Tartarus geworpen. Daar moeten zij eeuwig verder leven, vastgeketend achter een bronzen muur, in de schemerige duisternis terwijl zij worden bewaakt door de Hecatoncheires. Zeus wordt daarna, net als eerder zijn vader, door zijn broers aangewezen als nieuwe opperheerser over hemel en aarde.

Huwelijk en kinderen

Phoebe 1 trouwt, net als haar zus Rhea, met één van haar broers, Coeus 1, die bij haar twee kinderen verwekt met de namen Asteria 1 en Leto. De schrijver Hyginus stelt in zijn boek Fabels echter dat zij bij Coeus 1 nog twee andere kinderen kreeg: Perses 1 en Pallas 1. De meeste mythen gaan er echter van uit dat Perses 1 en Pallas 1 de zoons waren van Eurybia 1 en Crius, de broer van Coeus 1.

Nadat Themis het heiligdom in Delphi heeft verlaten als orakelpriesteres neemt Phoebe 1 korte tijd die taak van haar zus over, en kleuren de wolken rood wanneer zij aan het werk is. Maar nadat haar kleinzoon Apollo is geboren, en de slang Python die het heiligdom bewaakt met duizend pijlen doodt, neemt die haar taak over. Vanwege zijn voorgangster wordt hij daarom vaak Phoebos Apollo genoemd, naar de naam van zijn grootmoeder.

Stamboom:

Uranus / Aether / Cureet Gaea / Gaea / Titaea Uranus / Aether / Cureet Gaea / Gaea / Titaea
Phoebe 1 Coeus 1
Asteria 1, Leto, Perses 1, Pallas 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz