Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Phorcys 1 - Morys 1

Phorcys 1, die ook Morys 1 wordt genoemd is een zoon van Hippotion 1, die hij verwekte bij een onbekende vrouw. Phorcys 1 aanschoude het levenslicht in de streek Ascania, in Phrygië, en heeft een broer Ascanius 1. De schrijvers Homerus en Apollodorus noemen echter ook de namen Aretaon en Phaenops 2 als de vader van Phorcys 1. Wanneer de Trojaanse Oorlog tien jaar duurt gaat Phorcys 1, samen met zijn broer en vader, als aanvoerder van de Phrygiers naar de bedreigde stad om koning Priamus te helpen de Grieken uit zijn land te verdrijven. Ze arriveren daar op het moment dat de Trojanen, geholpen door Zeus, net de Grieken in hun scheepskamp hadden omsingeld, en Hector Patroclus 1 gedood had.

Strijd om Troje

Als Hector opnieuw op de Grieken wil afgaan zegt hij tegen Phorcys 1 en de andere bondgenoten van Troje: ‘Let op mijn woorden, bondgenoten! Ik liet u niet naar Troje komen omdat ik twijfelde aan uw moed of mannelijkheid. Maar om onze vrouwen en kinderen te beschermen tegen die oorlogszuchtige krijgers uit Argos. Met dit doel voor ogen belaste ik mijn volk met de dure plicht om met levensmiddelen en geschenken uw moed te verhogen. Dus vooruit en de vijand tegemoet! Het is nu zelf sneuvelen of de vijand vellen, al naar het Lot van de oorlog dat zo beschikt. Maar wie erin slaagt om het lijk van Patroclus 1 in onze handen te spelen en Ajax 1 op de vlucht weet te jagen, diegene zal ik de helft van de oorlogsbuit schenken, waarvan de andere helft mij toebehoort.

Gesterkt door deze woorden gaat Phorcys 1 moedig de strijd in, maar wordt even later gedood door Ajax 1 als hij probeert het lijk van zijn vriend Hippothous 1 te beschermen door over hem heen te gaan staan. Ajax 1 werpt zijn speer en treft Phorcys 1 in zijn buik. Het harnas scheurt open, waardoor de darmen van Phorcys 1 naar buiten puilen, en is dood voor hij in het stof valt. Volgens een andere versie werd Phorcys 1 samen met zijn vader, door Meriones van Kreta gedood, en stelt Diodorus Siculus op zijn beurt dat Achilles verantwoordelijk was voor de dood van Phorcys 1.

Stamboom:

Aretaon / Hippotion 1 / Phaenops 2 - - -
Phorcys 1 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz