Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Phylacus 2

Diomede en Deion

Phylacus 2 is één van de vijf zonen van koning Deion en zijn vrouw Diomede 2 uit Phocis in Thessalië. De vier broers van Phylacus 2 zijn: Aenetus, Actor 3, Cephalus 2 en Nisus 1. Naast deze broers heft Phylacus 2 nog een zus met de naam Asterodia 1. Zodra Phylacus 2 volwassen is sticht hij in Thessalië een nieuwe stad, die hij Phylace noemde en trouwt met Clymene 4. Bij deze dochter van Minyas wordt Phylacus 2 vader van drie kinderen met de namen: Alcimede 1, Iphiclus 1 en Evadne 2.

Een veerover

In Phylace had Phylacus 2 een kudde prachtige runderen, waar hij erg trots op was, en liet de dieren bewaken door een uiterst gevaarlijke hond, die door niemand te benaderen was. Op een dag probeert Melampus 1 uit Pylos toch om de runderen te stelen maar werd betrapt. Woedend over deze poging laat Phylacus 2 hem voor een jaar opsluiten in de gevangenis. Als het jaar bijna is afgelopen vraagt de Melampus 1 om overplaatsing naar een andere cel en stemt Phylacus 2 in met het verzoek.

Kinderloosheid Iphiclus 1

Maar als Melampus 1 net is overgeplaatst stort het dak van zijn oude cel in, waardoor Phylacus 2 begrijpt dat Melampus 1 helderziend is. Vervolgens laat hij Melampus 1 vrij en vraagt hem of hij kan vertellen hoe zijn zoon Iphiclus 1 kinderen kan krijgen. Melampus 1 beloofde hem het antwoord te geven, maar stelt als voorwaarde dat hij de runderen van Phylacus 2 krijgt als beloning. Phylacus 2 stemt in en onthulde Melampus 1 dat zijn zoon onvruchtbaar was geworden in zijn jeugd.

Castratie rammen

Iphiclus 1 was destijds erg geschrokken toen Phylacus 2 rammen aan het castreren was, en het nog bebloede mes naast de kleine jongen had neergelegd. Toen de kleine Iphiclus 1 daarna wegrende had Phylacus 2 het mes in een boom gestoken. Het mes was daar jarenlang blijven zitten, en was intussen geheel omsloten door bast van de boom. ‘Om je zoon te genezen moet je de roest van het mes afschrapen en dat tien dagen lang aan je zoon te drinken geven’ zegt Melampus 1 tegen Phylacus 2.

Vrijlating Melampus 1

Phylacus 2 doet wat Melampus 1 hem verteld had, en blijkt enige tijd later dat Iphiclus 1 inderdaad weer kinderen kon krijgen. Dankbaar voor de genezing van zijn zoon komt Phylacus 2 zijn belofte na en schenkt Melampus 1 zijn kudden runderen die daarna met de dieren naar huis terugkeerde.

Stamboom:

Deion Diomede 2 Minyas -
Phylacus 2 Clymene 4
Alcimede 1, Iphiclus 1, Evadne 2

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz