Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Podarces 1

Aankomst van de Grieken bij Troje

Podarces 1 is de oudste zoon van Iphiclus 1 en Diomedia uit de stad Phylace in Thessalië. Zijn jongere broer is Protesilaus. Samen met hem behoort Podarces 1 tot de grote groep van jongemannen die de mooie Helena het hof maken, maar uiteindelijk met lege handen terug naar huis moeten keren als haar vader Tyndareus Menelaus als echtgenoot voor Helena kiest. Kort daarna wordt Helena geschaakt door de Trojaan Paris en breekt de Trojaanse Oorlog uit.

Podarces 1 besluit om zijn eed gestand te doen, die hij als vrijer van Helena had moeten zweren, en vaart, samen met zijn broer, als aanvoerders van de mannen uit de steden Phylace, Pyrasos, Iton, Antron en Pteleus met vijftig schepen weg uit de haven van Aulis. Zodra ze voor de kust van Troje aankomen is Protesilaus de eerste Griek die aan land springt en op de Trojanen afstormt. Hij was echter ook de eerste Griek die sneuvelde waardoor Podarces 1 zonder zijn broer de mannen moest aanvoeren in de strijd. Dit gaat hem bijna tien jaar lang uitstekend af, en weet hij tijdens de gevechten menige Trojaan het leven te benemen. Maar als de Amazonen de benarde Trojanen in het tiende jaar van de oorlog te hulp komen keert het tij voor Podarces 1.

Wanneer de Amazone Clonie zijn strijdmakker Menippus weet te doden krijgt Podarces 1 een rood waas van woede voor ogen, en daagt Clonie uit tot een gevecht. Na een korte strijd drijft Podarces 1 zijn lans tussen de heupen van Clonie, waardoor al haar ingewanden naar buiten puilden, en valt ze dood ter aarde. Maar de koningin van de Amazonen, Penthesilea, had dit gezien en gaat op haar beurt op Podarces 1 af. Ze drijft haar lange speer door zijn rechterarm waardoor er een fontein van bloed naar buiten spoot. Met een grom van pijn springt Podarces 1 terug en vlucht naar zijn mannen. Maar de wond bleek dodelijk te zijn door het bloedverlies en begon Podarces 1, in de armen van zijn mannen, aan zijn laatste reis naar het Rijk van de Schimmen.

Stamboom:

Iphiclus 1 Diomedia - -
Podarces 1 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz