Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Polydectes

Polydectes is een zoon van Magnes 2, de koning van Messene of Magnesia, die hij verwekte bij een Najade 3. Zodra Polydectes volwassen werd emigreerde hij, samen met zijn broer Dictys 1, naar het eiland Seriphos waar hij koning werd. Wanneer Dictys 1 eens terugkeert van het vissen op zee vindt hij aan het strand een kist met daarin Danae en haar jonge zoon Perseus 1. De twee waren door Acrisius 1, de vader van Danae, uit huis verstoten en samen in de kist in zee geworpen. Dictys 1 ontfermt zich over het tweetal, neemt ze in zijn huis op, en brengt Perseus 1 groot alsof het zijn eigen zoon is.

Verliefd op Danae

Terwijl Perseus 1 opgroeit, wordt Polydectes heimelijk verliefd op de mooie Danae. Hij wil graag het bed met Danae delen, maar staat haar zoon Perseus 1 hem daarbij in de weg. Om hem uit de weg te ruimen verzint Polydectes een list. Hij roept al zijn vrienden, inclusief Perseus 1, bijeen en vraagt hen om een bijdrage om Hippodamia 5, de dochter van Oenomaus 3, een huwelijksaanbod te kunnen doen. Toen Perseus 1 verklaarde dat hij zelfs onder dreiging van het hoofd van de Gorgo zou weigeren mee te doen, vroeg Polydectes aan iedereen paarden, en droeg hij Perseus 1 op, toen hij van hem geen paarden kreeg, hem het hoofd van de Gorgo te brengen. Hierop vertrekt Perseus 1 van het eiland om aan zijn moeilijke opdracht te beginnen.

Weigering Danae

Perseus toont het hoofd van Medusa

Zodra Perseus 1 vertrokken is meent Polydectes dat hij steeds vrijpostiger tegenover Danae kan worden, maar wil zij niets van hem weten. Ook zijn broer Dictys 1 probeert Polydectes in te tomen maar zonder veel resultaat. Hij wordt steeds opdringeriger en dreigt zelfs met geweld als Danae niet instemt. Uiteindelijk zien Danae en Dictys 1 zich gedwongen om asiel te zoeken bij de altaren van de Goden, om aan het geweld van Polydectes te ontkomen. Op dat moment keert Perseus 1 onverwachts terug met het hoofd van Medusa 1. Als hij hoort wat er is gebeurd stapt hij op Polydectes af, die net met zijn vrienden aan het overleggen was hoe hij het beste Danae kon ‘veroveren’. Perseus 1 laat, met afgewend gezicht, aan alle aanwezigen het hoofd van Medusa 1 zien waardoor iedereen die er naar keek onmiddellijk versteende in de houding die hij zojuist had aangenomen. Als dank voor zijn hulp stelt Perseus 1 daarna Dictys 1 aan als koning over het eiland.

Alternatieve versie

Volgens een alternatieve versie van de schrijver Hyginus trouwde Polydectes met Danae, nadat zij was aangespoeld, en werd Perseus 1 grootgebracht in de tempel van Athena. Later ontdekt Acrisius 1 dat zijn dochter en haar zoon op Seriphos verblijven, en gaat hij naar hen toe. Zodra Acrisius 1 aankomt, doet Polydectes een goed woordje voor hen, en is Acrisius 1 bereid om hen in leven te laten. Maar toen Acrisius 1 werd opgehouden door een storm, stierf Polydectes. Tijdens diens begrafenisspelen blies de wind de discus van Perseus 1 tegen het hoofd van Acrisius 1, waardoor hij stierf. Aldus werd door de Goden volbracht wat Perseus 1 niet uit vrije wil wilde doen.

Stamboom:

Magnes 2 Najade 3 - -
Polydectes -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz