Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Salmacis 1

Salmacis verleifd op Hermaphroditus

Salmacis 1 is een Nimf die bij een vijver zonder enige begroeiing in Lycië woonde. Ze gaf niets om de jacht en lag liever lui in de zon op de oever, of nam een bad in de vijver. Maar als ze op een dag Hermaphroditus, de zoon van Hermes en Aphrodite, bij haar vijver ziet verschijnen staat ze direct in vuur en vlam voor de beeldschone jongen. Snel trekt Salmacis 1 haar mooiste kleding aan, maakt zich mooi op, gaat op Hermaphroditus af, en zegt: ‘Zeg, jonge God! Want in mijn ogen ben je een God! Maar als je een mens bent, wat moeten je ouders dan gelukkig zijn, en het meisje dat zich jouw verloofde mag noemen. Maar als zij niet bestaat neem mij dan, en deel het huwelijksbed met mij!Hermaphroditus had echter geen enkele ervaring in de liefde, kreeg van schrik een blos op zijn wangen, en roept als de Nimf hem vurig begint te kussen: ‘Stop, of ik ga weg!

Verschrikt laat Salmacis 1 hem los en zegt: ‘Lieve vriend, ik laat je hier graag je gang gaan.’ en deed of ze zich terugtrok. Maar ze hield Hermaphroditus voortdurend in de gaten terwijl ze zich verborg in de struiken. Opgelucht verkent Hermaphroditus hierna de omgeving, denkt dat hij alleen is, en gaat even later aan de oever zitten met zijn voeten in het water bungelend. Vanwege de warmte trok hij ook zijn kleren uit waarna Salmacis 1, die hem voortdurend in de gaten hield, zich niet meer kan inhouden. Ook zij doet haar kleding uit, duikt pijlsnel de vijver in, en trekt Hermaphroditus aan zijn benen in het water.

Daar omklemt Salmacis 1 de jongen in een stevige greep, streelt verlangend zijn lichaam, en kust hem vurig op de mond. Hermaphroditus verzet zich heftig terwijl hij probeert aan haar te ontkomen, maar kan zich niet uit haar greep ontworstelen. Zo blijft Salmacis 1 aandringen maar weigert Hermaphroditus koppig aan haar begeerte toe te geven. Uiteindelijk zegt ze woedend: ‘Jij, slechtaard! Hoe jij je ook verzet, ik laat je niet gaan! O Goden, geef dat hij geen dag meer zonder mij is of ik zonder hem!

Haar wens werd verhoord door de Goden, en de twee groeiden samen tot één persoon, geen man, geen vrouw maar een tweeslachtig wezen. Als Hermaphroditus zijn gedaanteverandering ontdekt roept hij bedroefd naar de hemel: ‘Vader, moeder, ik smeek jullie, schenk mij deze gunst. Laat elke man die in deze vijver gaat zwemmen er uitkomen als een halve man en, zodra hij het water voelt, in een halve vrouw veranderen.’ Ook deze wens werd vervuld en sindsdien veranderde iedereen die in de vijver ging zwemmen in een tweeslachtig wezen.

Stamboom:

- - Hermes Aphrodite
Salmacis 1 Hermaphroditus
-

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz