Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Satyrs

Satyrs zijn een groep bijzondere wezens van onbekende ouders, maar door hun bijzondere uiterlijk meestal worden gezien als afstammelingen van Natuurgod Pan. Want Satyrs zijn kleine wezens met grote oren, ruig behaarde benen als van een paard maar met geitenhoeven, en een lange staart. Verder zijn ze smal in de heupen en bezitten een bos wild haar op hun hoofd waarop tevens twee geitenhoorns op prijken. De Satyrs zijn in eerste instantie een speels volkje, met een korte levensspanne, dat in de vrije natuur woonde tussen de rotsen op de bergen waar ze de meest doldwaze capriolen maakten.

Volgelingen Dionysus 2

De wellustige Satyrs

Dit leven veranderde toen de jonge Dionysus 2 op het pad van de Satyrs kwam. Ze werden zijn trouwste volgelingen en volgden de God overal waar hij heen ging, in gezelschap van de Silenen, Faunen en vrouwelijke Maenaden. Zo leren de Satyrs de geneugten van de wijn kennen, en veranderde hun karakter van speels naar uiterst wellustig. Onder invloed van de wijn nemen ze deel aan de vele feesten waarbij ze een luidruchtig aandeel leveren in de muziek door opwekkende deuntjes te spelen op hun herdersfluiten, dat werd begeleid met een opzwepend ritme van hun trommels. Dan dansen de Satyrs als bezetenen in het rond op hun geitenhoeven, en tillen hun benen daarbij tot grote hoogte op.

Wellustelingen

Tijdens die feesten viert de wellust hoogtij en dringt menige Satyr zich op aan een Maenade of ander vrouwelijk wezen dat in de buurt was. In hun broeierige extase leggen ze dan hun arm om de vrouw heen, of greep een hand naar de gordel van een ongehuwd meisje. Als één van hen weigerde schroomden de Satyrs niet om het wegrennende meisje aan haar gewaad terug te trekken en haar roze dijen van achteren te grijpen, of hun handen op de boezem te leggen. Maar in hun blinde passie waren soms ook jongens niet veilig voor hun wellust. Na hun wellust bevredigd te hebben vielen de Satyrs in slaap waar ze zich op dat moment ook maar bevonden om met luid gesnurk hun roes uit te slapen.

Gigantenstrijd

Ondanks dit gedrag steunen de Satyrs toch Zeus, toen de Olympus werd aangevallen door de Giganten, en de Oppergod alle Goden opriep om hem te komen helpen. Dan gaan de Satyrs, rijdend op ezels, met Dionysus 2 mee om de vijand te bestrijden. Volgens een enkel mythe werden de ezels doodsbang toen ze de Giganten zagen, en lieten een geweldig gebalk opklinken. Hierdoor dachten de Giganten dat ze door een nieuw soort monster werden aangevallen, sloegen op de vlucht, en werden zo verslagen.

Bekende Satyrs

Enkele namen van Satyrs, die in de mythen genoemd worden zijn: Cissus, Iobacchus, Leneus en Oeagrus 2. Maar de bekendste Satyr van allemaal is wel Marsyas 1, de zoon van Oeagrus 2, die het waagde om Apollo uit te dagen tot een muziekwedstrijd.

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz