Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Scylla 2

Scylla 2 is een dochter van koning Nisus 1, die over de stad Megara in Corinthe regeerde, en heeft een zus Eurynome 5. Nadat haar vader met een purperen lok in zijn haar was geboren voorspelde het orakel dat Nisus 1 net zo lang zou leven als de lok in zijn haar. De voorspeling bleek te kloppen want Nisus 1 regeerde vele jaren over de stad tot hij uiteindelijk een oude man werd.

Scylly knipt de purperen lok weg bij haar vader.

Omstreeks die periode werd de stad van Nisus 1 aangevallen door koning Minos 1 van Kreta, die met een enorm leger de stad belegerde. Maar Megara werd omgeven door een hoge en sterke muur, en lukt het Minos 1 zes maanden lang niet om de overwinning te behalen op Nisus 1. Mede dankzij de hulp van Megareus 1, de zoon van Hippomenes 2, die vanuit Onchestus Nisus 1 te hulp schoot.

Gedurende dit beleg kijkt Scylla 2 vanaf de muur naar de machtige Minos 1, en wordt van afstand verliefd op hem. Om haar geliefde te kunnen ontmoeten besluit Scylla 2 hem te helpen en snijdt ’s nachts, als haar vader ligt te slapen, de purperen haarlok van zijn hoofd. Daarmee gewapend gaat ze naar Minos 1 en vertelt hem dat zij de stad aan hem wil uitleveren als hij daarna met haar trouwt. Minos 1 doet net of hij instemt waarna Scylla 2 hem de geheime toegang tot de stad toont. Daarop verovert Minos 1 de stad en doodde, geheel volgens de voorspelling, Nisus 1.

Maar Minos 1 kwam zijn belofte aan Scylla 2 niet na en bond haar voeten achter zijn schip aan het roer toen hij naar Kreta terugkeerde waardoor zij verdronk. Volgens enkele andere mythen kregen de Goden medelijden met Nisus 1 en veranderde hem in een vogel en Scylla 2 in een vis. Zo werd Nisus 1 een Zee-adelaar en Scylla 2 een Ciris waar de Zee-adelaar zelfs nu nog jacht op maakt om het diertje met zijn klauwen te verscheuren als hij het te pakken krijgt.

Stamboom:

Nisus 1 - - -
Scylla 2 -
-

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz