Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Seizoenen

Seizoenen, de vier dochters van Helius

De vier Seizoenen, Zomer, Herfst, Winter en Lente, zijn de kinderen van de Zonnegod Helius en zijn zus, Maangodin Selene. Hun jongere broer is Ampelus, de latere God van de wijnstok. Ze zijn de dienaressen van Helius en regelen, samen met hem, alle groei op Aarde van planten en bomen. Bij het ontstaan van de Aarde hebben ze nog geen vaste omlijnde taak of volgorde in de natuur, en wonen in het huis van hun vader aan de rand van de Aarde. Volgens andere schrijvers zijn de Seizoenen, samen met de Uren de kinderen van Chronus (Tijd).

Strijd met Typhon

Wanneer Gaea haar laatste kind, Typhon, baart om een aanval op de macht van Zeus te doen, scharen de vier Seizoenen zich, samen met hun moeder, achter Zeus. Onverschrokken bewapenen zij de bataljons van de sterren om in de bovenlucht een luid kabaal te maken en Typhon aan te vallen. Vlak voor de grote strijd tussen Typhon en Zeus begint versterken de Seizoenen de lucht met een krans van wolken en werpen zo een hindernis op om te voorkomen dat iemand steels de hemel kon besluipen. Dan ontbrandt er tussen Zeus en Typhon een hevig gevecht, waarbij het heelal siddert op haar grondvesten, maar Zeus uiteindelijk het monster weet te verslaan. Als Zeus, en de andere Goden, daarna terugkeren naar de Olympus werpen de Seizoenen de hemelse poorten wijd open om de Oppergod te verwelkomen.

Verdeling van de taken

Deze strijd was afgelopen tegen het einde van het seizoen van Winter, waarna Lente aan het werk gaat om de verwoestingen op de aarde teniet te doen. Samen met de levenschenkende wind Zephyrus 1 zorgt ze er voor dat binnen de kortste keren de Aarde weer in bloei staat, de vogels hun nesten weer kunnen bouwen, en de gewassen vrucht voortbrengen. Om hen te bedanken voor hun hulp stelt Zeus de vier zussen definitief aan als heerseressen over de seizoenen, bepaalt hun vaste volgorde van verschijnen, en worden zij de trouwe dienaressen van Zeus in de hemel.

Verzorgsters

De Seizoenen hebben ook voorspellende gaven. Zo zeggen ze tegen Semele dat zij moeder zal worden van een heerlijke God, en blijven ze zelf in Thebe wonen om als bedienden Semele bij te staan tijdens haar zwangerschap. Door deze Goddelijke aandacht groeide Semele snel en droeg een zware last. Na de bevalling tooien de Seizoenen Dionysus 2 met een krans van klimop, als de voorbode van zaken die nog zouden komen. Maar de vier zusters verzorgen soms ook andere (klein)kinderen van Zeus. Zo snellen zij naar het huis van Electra 3 om daar Dardanus 1, de stichter van het Dardaanse ras, groot te brengen.

Stamboom:

Helius / Chronus Selene / - - -
Seizoenen -
-

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz