Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Sirenen

De Sirenen vormen een bijzondere groep vrouwen onder de vele Nimfen, die werden geboren als kinderen van Riviergod Achelous en de Muze Melpomene of Terpsichore, maar wordt ook Sterope 2 als hun moeder genoemd. Hun namen zijn Aglaope, Molpe, Pisinoe en Thelxiepia. Deze laatste dochter van Achelous wordt soms ook omschreven met de naam Thelxinoe 2 of Thelxiope.

Vriendschap met Persephone 1

De jonge meisjes sluiten vriendschap met de eveneens jonge Godin Persephone 1, die door haar moeder Demeter op het eiland Sicilië verborgen werd gehouden, omdat ze bang was dat de maagdelijkheid van haar beeldschone dochter op een onverwachts moment door een God geschonden zal worden. Ze kregen van Demeter de taak om op haar dochter te passen en brengen vele dagen in gezelschap van haar door, waarbij ze Persephone 1 vermaken met hun prachtige zang, of gingen gezamenlijk bloemen plukken in één van de vele stille weiden tussen de bergen van het eiland om guirlandes te maken voor in hun haren.

Schaking Persephone 1

Maar wanneer de dochters van Achelous met vele andere Nimfen en Persephone 1 eens op een dag bloemen gaan plukken, valt plotseling de duisternis in. Dan klinkt er een luid geratel, waardoor er een enorme verwarring onder de Nimfen ontstaat die alle kanten op vluchten. Even later, als de duisternis weer optrekt lijkt Persephone 1 van de aardbodem te zijn verdwenen. Korte tijd later komt ook de verontruste Demeter naar Sicilië en is woedend als niemand haar kan vertellen waar haar dochter Persephone 1 is gebleven. Ze wordt zelfs zo kwaad dat ze de dochters van Achelous in bijzondere wezens veranderde. Zo behielden ze hun vrouwenhoofden en prachtige stemmen, maar kregen ze vanaf hun nek het lichaam van vogels met een verenkleed en klauwen, en geeft ze de meisjes opdracht om vliegend door de lucht ook de wateren af te zoeken naar haar dochter.

Anthemoessa

De Sirenen op Anthemoessa

Zo vliegen de dochters van Achelous vele mijlen over zee, maar kunnen Persephone 1 niet vinden. Uiteindelijk strijken ze neer op het eiland Anthemoessa (Bloemenrijk), en besluiten daar te blijven, bang om Persephone 1 ooit nog onder ogen te komen. Op dat eiland worden ze uiteindelijk bekend als de Sirenen, die passerende schepen naar zich toe te lokken door betoverend mooi te zingen. Geen enkele zeeman, die hun lied hoorde, kon er weerstand aan bieden en gooide het roer om en voer naar de kust. Maar ze voeren allen op hun ondergang af omdat de zee rondom het eiland bezaaid was met scherpe klippen waarop alle schepen schipbreuk leden.

Passage Argonauten

Zo verstrijken de jaren en verworden de eens prachtige meisjes tot afschuwelijke monsters met rondom zich heen verbleekte botten van omgekomen schepelingen. Er ontsnapte geen schip aan hun stemmen, maar werd er voorspeld dat aan hun gezang een eind zou komen als het een sterveling zou lukken om door te varen, terwijl hij de Sirenen toch hoorde zingen. Ook de Argonauten dreigen op hun thuisreis ten prooi te vallen aan de zoetgevooisde stemmen van de Sirenen. Maar hun zanger Orpheus, die het gevaar onderkende, grijpt in door zelf een luid lied in te zetten, waarmee hij de Sirenen overstemde en niet meer gehoord werden door de Argonauten.

Odysseus

Uiteindelijk passeert ook de listige Odysseus, na afloop van de Trojaanse Oorlog, het eiland tijdens zijn reis naar huis. Maar omdat hij gewaarschuwd was door de tovenares Circe geeft hij opdracht aan de bemanning om hun oren dicht te stoppen met was, waardoor zij de Sirenen niet konden horen. Zelf is hij echter vastbesloten om naar het gezang van de Sirenen te luisteren en geeft zijn mannen opdracht om hem vast te binden aan de mast, en zijn bevelen niet te gehoorzamen totdat ze Anthemoessa ver zijn gepasseerd. Zo lukt het uiteindelijk een sterveling om het eiland te passeren, terwijl hij naar het gezang van de Sirenen luisterde, zonder op de klippen te lopen. Geheel volgens voorspelling werpen de Sirenen zich daarna in zee, en wordt er nooit meer iets van hen vernomen.

Stamboom:

Achelous Melpomene / Terpsichore / Sterope 2 - -
Sirenen -
-

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz