Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Strophius 2

De wraak van Orestes

Strophius 2 is een inwoner van Phocis die trouwde met Anaxibia 4 (Astyoche 6), de zus van koning Agamemnon uit Mycene. Samen krijgen ze een zoon die ze Pylades noemden. Zo’n tien jaar na de geboorte van hun zoon brengt een bediende van koning Agamemnon in het geheim diens jonge zoon Orestes 2 naar Strophius 2 met het verzoek hem op te voeden.

Omdat Agamemnon namelijk bij zijn thuiskomst uit de Trojaanse Oorlog was vermoord door zijn vrouw Clytaemnesta en haar minnaar Aegisthus, was Electra 4, de jongste dochter van Agamemnon, bang dat dit tweetal ook haar broertje Orestes 2 wilde doden, en stuurde hem via de bediende in het geheim naar Phocis.

Strophius 2 neemt de jongen in zijn huis op en brengt hem samen met zijn even oude zoon Pylades groot. De twee jongens worden goede vrienden en gaat Pylades met Orestes 2 mee naar Mycene om wraak te nemen op de moordenaars van Agamemnon. Als Strophius 2 later hoort dat Pylades medeschuldig is aan de dood van Clytaemnesta en Aegisthus verstoot hij zijn zoon.

Stamboom:

- - Atreus / Plisthenes 1 Aerope / Cleolla
Strophius 2 Anaxibia 4 (Astyoche 6)
Pylades

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz