Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Tantalus 1

Tantalus 1 is de zoon van Zeus die de Oppergod verwekte bij de mooie Pluto 2, dochter van Atlas of Himas. Tantalus 1 groeit op tot een ongelofelijk rijke man die wijd en zijd beroemd was, en woonde in dat deel van Klein-Azië dat Paphlagonië werd genoemd, maar zijn er ook mythen die stellen dat hij in Sipylus woonde. Daar trouwt Tantalus 1 met de nimf Dione 4, een dochter van Atlas of van Hyas, en wordt bij haar vader van drie kinderen, de dochter Niobe 1, en twee zoons Broteas 1 en Pelops, die net als hun afstammelingen Tantaliden genoemd werden.

Onder de Goden

Tantalus onder de eeuwige goden

Omdat hij van Zeus afstamde werd het Tantalus 1 toegestaan om deel te nemen aan de feestmaaltijden van de Goden. Om zich te overtuigen dat het werkelijk Goden waren slacht Tantalus 1 op een dag zijn zoon Pelops om hem daarna als maaltijd voor te zetten aan de Onsterfelijken. Uiteraard hebben de Goden direct in de gaten wat er voor hen stond, en weigeren om ook maar iets van het vlees te eten. Alleen de Godin Demter at een stuk schouder van de jongen op, omdat ze met haar gedachten bij haar verdwenen dochter Persephone 1 was en gedachteloos het voedsel in haar mond had gestopt. Woedend over deze misdaad werpt Zeus zijn zoon voor straf in de Onderwereld en wekken de Goden Pelops weer tot leven, terwijl Demter een nieuwe schouder maakte van ivoor.

Onbeschaamd

Volgens een andere schrijver woonde Tantalus 1 bij de Goden, en stond Zeus hem toe om te vragen wat hij wilde. Tantalus 1, die geen grenzen kende aan zijn genoegens, vroeg om een leven als dat van de Goden. Hier werd Zeus erg kwaad over, maar voldeed aan zijn verzoek vanwege zijn eigen belofte. Maar om te voorkomen dat hij genoot van enige van de verstrekte genoegens, hing hij een steen boven zijn hoofd die voorkwam dat hij ooit in de buurt van de plezierige dingen in zijn directe omgeving kon komen.

Onbetrouwbaar

Volgens weer een andere mythe werd het Tantalus 1, als enige van alle stervelingen, toegestaan om deel te nemen aan de feestmaaltijden van de Goden. Zo kwam hij op de hoogte van al hun verhalen en geheime plannen. Maar vertelde Tantalus 1 deze plannen door aan de mensen, en deelde ambrozijn met de stervelingen waardoor hij de woede van Zeus over zich afriep. Ook deze versie kent dezelfde afloop, en wordt Tantalus 1 door zijn vader voor straf in de Onderwereld geworpen.

Eeuwige bestraffing

In de onderwereld moest Tantalus 1 eeuwig tot aan zijn middel in hert water staan, maar leed hij altijd dorst. Want wanneer hij zich bukte om te drinken verdween het water. En als hij een appel wilde grijpen, die boven zijn hoofd aan een tak hing, zwaaide die door de wind buiten zijn bereik. Bovendien leefde Tantalus 1 in grote angst voor een groot rotsblok dat contant boven zijn hoofd hing en voortdurend naar beneden dreigde te vallen. Zo werd Tantalus 1 wreed gestraft omdat hij zijn tong niet in bedwang kon houden en zouden zijn afstammelingen eveneens zwaar lijden vanwege zijn misdaden. De enige momenten dat hij wel iets te drinken krijgt is tijdens de bruiloft van Hades en Persephone 1, en alle gestraften even mogen bijkomen van hun straf.

Stamboom:

Zeus Pluto 2 Atlas / Atlas / Hyas Pleione / Aethra 2 / Boeotia
Tantalus 1 Dione 4
Niobe 1, Broteas 1, Pelops

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz