Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Tantalus 3

Moord en doodslag in Mycene

Tantalus 3 is de pasgeboren zoon van Thyestes 1 en Aerope, en heeft hij een broertje Plisthenes 2. Volgens andere mythen was Tantalus 3 echter een zoon van Thyestes 1 en een Najade 4, en waren zijn broers en zussen Aglaus, Callileon, Orchomenus 3 en Pelopia 4.

Zijn vader Thyestes 1 vocht een levenslange ruzie uit met zijn broer Atreus, en de twee proberen elkaar dan ook op alle mogelijke manieren wreed te treffen. Zo doet Atreus op een dag net of hij vrede wil sluiten met Thyestes 1 en nodigt zijn broer met zijn twee zoontjes uit in zijn huis. Vervolgens slacht Atreus de kleine Plisthenes 2 en Tantalus 3 af, en zet hun vlees als maaltijd voor aan Thyestes 1. Na afloop van de maaltijd gaf Atreus bevel om de afgesneden hoofden en handen van de jongentjes binnen te brengen en ontdekt Thyestes 1 tot zijn afschuw dat hij zijn eigen zoons heeft opgegeten.

Volgens een andere mythe bereikt Tantalus 3 echter de volwassenheid en trouwde in Mycene met Clytaemnestra, bij wie hij een kind verwekte. Kort daarna wordt Thyestes 1 uit Mycene verbannen door Agamemnon en zijn broer Menelaus. Vervolgens roept Agamemnon zichzelf uit tot koning van Mycene, en neemt Clytaemnestra tot vrouw nadat hij Tantalus 3 en hun kind gedood had.

Stamboom:

Thyestes 1 Aerope / Najade 4 Tyndareus Leda
Tantalus 3 Clytaemnestra
Een kind

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz