Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Theia - Euryphaessa

Theia, de Titanide

Theia, die door Homerus Euryphaessa wordt genoemd, is één van de vrouwelijke Titanen die kort na het ontstaan van de aarde werden geboren. In totaal waren er nog zes mannelijke en zeven vrouwelijke Titanen met de namen: Coeus 1, Crius, Cronus, Dione 1, Hyperion 1, Iapetus 1, Mnemosyne, Oceanus, Rhea, Tethys, Phoebe 1 en Themis. Over hun ouders verschillen de meningen, maar de meest gangbare is dat dit de Oergoden Uranus (hemel) en Gaea (aarde) waren. In een enkele mythe (van de schrijver Hyginus) worden ook andere namen genoemd zoals Aether en Gaea of een Cureet van het eiland Kreta, en zijn vrouw Titaea, naar wie de Titanen vernoemd werden.

Taken

Elk van de Titanen stond, volgens de oude Grieken, voor de personificatie van een bepaald element in de natuur maar was ook een uitvinder van zaken die ten goede kwamen aan de eerste mensen op aarde, het Gouden Geslacht. De taken of het element waar Theia verantwoordelijk was wordt in de mythen echter niet onthuld.

Castratie van Uranus

Omdat haar vader, Uranus, zijn eerste zes kinderen, de Hecatoncheires en de Cyclopen, in de Tartarus had opgesloten werd hun moeder, Gaea, steeds bozer. Ze stookt haar broers, de mannelijke Titanen, op om hun vader aan te vallen en uit de oppermacht te ontzetten en geeft aan Cronus een stalen sikkel om zijn vader te verminken. Cronus stemt in en het lukt hem om zijn vader te ontmannen en, samen met zijn andere broers, uit de macht te ontzetten. Hij wordt daarna door zijn broers aangewezen als nieuwe opperheerser over hemel en aarde. Theia en haar zussen bemoeien zich niet met deze ruzie en houden zich afzijdig van de strijd om de macht.

Titanenstrijd

Ook tijdens de latere strijd van haar broers, de Titanen, met de kinderen van Cronus en Rhea, de latere Olympische goden, houdt Theia zich afzijdig van dit geweld. Uiteindelijk moet ze toezien hoe haar broers door hun kinderen, onder aanvoering van Zeus, worden verslagen en in de Tartarus geworpen. Daar moeten zij eeuwig verder leven, vastgeketend achter een bronzen muur, in de schemerige duisternis terwijl zij worden bewaakt door de Hecatoncheires. Zeus wordt daarna, net als eerder zijn vader, door zijn broers aangewezen als nieuwe opperheerser over hemel en aarde.

Huwelijk en kinderen

Net als haar zus Rhea trouwt Theia, direct na het ontstaan van de wereld, met één van haar broers, Hyperion 1. Samen verwekken zij drie goddelijke kinderen die het licht aan de hemel zouden verzorgen voor alle aardbewoners en onsterfelijken. Deze kinderen waren Eos 1 (Dageraad), Helius (Zon) en de Maangodin Selene.

Stamboom:

Uranus / Aether / Cureet Gaea / Gaea / Titaea Uranus / Aether / Cureet Gaea / Gaea / Titaea
Theia Hyperion 1
Eos 1, Helius, Selene

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz