Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Thestius

Thestius is één van de vier zoons die Oorlogsgod Ares 1 in Aetolië verwekt bij Demonice, de dochter van Agenor 2. De drie broers van Thestius zijn Evenus 2, Molus 2 en Pylus, en behoren net als hijzelf tot de Cureten, de oorspronkelijke bewoners van de streek. Van Thestius is verder alleen bekend dat hij trouwde met Eurythemis, maar worden ook Leucippe 2 en Laophonte als zijn echtgenote genoemd.

Het aantal kinderen dat hij kreeg is afhankelijk van wie in de mythen als zijn vrouw genoemd wordt. Thestius is in ieder geval een vruchtbare man want hij wordt als vader genoemd van twaalf kinderen. Drie dochters die hij de namen Althaea 1, Leda en Hypermnestra 1 gaf, en negen zoons die hij Agenor 12, Clymenus 10, Eurypylus 3, Evippus 2, Idas 3, Iphiclus 2, Lynceus 4, Plexippus 1 en Toxeus 2 noemde. In tegenstelling tot zijn drie dochters en enkele van zijn zoons is er over de daden van Thestius verder niets bekend.

Stamboom:

Ares 1 Demonice - / - / Pleuron 1 Cleoboea 1 / - / Xanthippe 1
Thestius Eurythemis / Leucippe 2 / Laophonte
Althaea 1, Leda, Hypermnestra 1, Agenor 12, Clymenus 10, Idas 3, Iphiclus 2, Lynceus 4, Evippus 2, Plexippus 1, Eurypylus 3, Toxeus 2

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz