Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Tithonus 1

Tithonus 1 is een zoon van de Trojaanse koning Laomedon 1 die hij verwekte bij Strymo, Placia of Leucippe 1. Afhankelijk van wie de moeder van Tithonus 1 genoemd werd had hij vele broers en zussen met de namen: Aethylla, Antigone 3, Astyoche 5, Cilla, Clytius 1, Ganymedes, Hesione 2, Hicetaon 1, Lampus 1, Medisicaste 2, Podarces 2 (Priamus), Proclia en Thymoetes. Maar Tithonus 1 is van hen allemaal veruit de knapste, en jaagt hij hierdoor menig meisjeshart op hol. De eerste liefde van zijn leven is echter Hemera 2 uit Phoenicië, bij wie Tithonus 1 vader werd van de dochter Himera.

Verliefde Eos 1

Tithonus en Eos

Later werd Tithonus 1 echter opgemerkt door de Godin van de Dageraad, Eos 1, die hartstochtelijk verliefd op hem werd. Ze aarzelt dan ook geen moment en ontvoert Tithonus 1 naar Ethiopië, waar ze elke nacht het bed met hem deelt. Omdat Tithonus 1 sterfelijk is gaat Eos 1 naar Zeus en smeekt de Oppergod om haar geliefde het eeuwige leven te schenken, en bevestigde Zeus haar wens met een knik van zijn hoofd. Eos 1 vergat echter om Zeus, net als de andere Goden, tevens de eeuwige jeugd te schenken en hem te vrijwaren voor de ouderdom. Zo leven Tithonus 1 en Eos 1 jarenlang samen als man en vrouw in Ethiopië, en worden ze de gelukkige ouders van twee zoons, Emathion 1 en Memnon.

Vergetelheid

Maar dan beginnen de jaren te tellen, verschijnen de eerste grijze haren bij Tithonus 1, en bleef Eos 1 weg uit zijn bed. Ze koesterde hem nog wel in haar huis, en verzorgde Tithonus 1 met voedsel en ambrosia terwijl ze hem prachtige kleding aantrok. Maar toen de ouderdom Tithonus 1 volledig in zijn greep had, en hij zijn ledematen niet meer kon bewegen, lag Eos 1 hem in een aparte kamer op bed en deed de deur op slot. Daar murmelt Tithonus 1 eindeloos voort, en verloor alle kracht die zijn lichaam ooit bezeten had.

Stamboom:

Laomedon 1 Strymo / Placia / Leucippe 1 - -
Tithonus 1 Hemera 2
Himera

Laomedon 1 Strymo / Placia / Leucippe 1 Hyperion 1 / Nevel Theia, Aether / Nyx
Tithonus 1 Eos 1
Emathion 1, Memnon

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz