Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Tyndareus

Tyndareus uit Messene is volgens de ene mythe een zoon van koning Perieres 1 en Gorgophone 1 en heeft hij vijf broers, Oebalus 1, Aphareus 2, Borus 2, Icarius 1 en Leucippus 1, en een zus Polydora 1. Volgens andere mythen is Tyndareus echter een zoon van Oebalus 1 en de Najade Batia 1 uit Sparta en heeft hij drie broers, Hippocoon 2, Icarius 1 en Hyacinthus 1, en twee zussen Arene 1 en Pirene 4.

Verbanning

Na de dood van Perieres 1 worden Tyndareus en Icarius 1 door hun broer Hippocoon 2 uit Laconië (Sparta) verdreven, en grijpt Hippocoon 2 de macht over Sparta. Tyndareus en Icarius 1 vluchten naar koning Thestius in Aetolië, en helpen hem in de strijd met zijn buren. Als dank voor deze hulp schenkt Thestius aan Tyndareus zijn dochter Leda als vrouw. Enkele jaren later krijgt Heracles ruzie met Hippocoon 2 en doodt de held de wrede tiran en diens gewelddadige zoons. Hierna geeft Heracles Laconië en het koningschap terug aan Tyndareus, en gaat hij met Leda weer in Messene wonen. Op zijn beurt steunt Tyndareus Agamemnon en zijn broer Menelaus om terug te keren naar de stad Mycene, nadat ze door hun oom Thyestes 1 waren verdreven.

Tyndareus en Leda

Huwelijk en kinderen

In Laconië verwekt Tyndareus zes kinderen bij zijn vrouw. De vijf dochters Timandra 1, Clytaemnestra, Phylonoe, Phoebe 6 en Helena, en twee zoons Castor en Polydeuces. Volgens de meest gangbare mythen waren Helena en Polydeuces echter kinderen van Zeus en Leda, omdat de Oppergod in dezelfde nacht als Tyndareus het bed met haar deelde. Daarnaast is er nog een variant die stelt dat zowel Polydeuces als Castor de zoons zijn van Zeus en Leda. Omdat Tyndareus tijdens het offeren eens vergat Aphrodite te eren neemt de Godin wraak. Ze zorgt ervoor dat al zijn dochters een ongelukkig huwelijk zouden beleven en hun echtgenoten verlieten om opnieuw te trouwen met een ander.

Vrijers voor Helena

Maar Tyndareus had de meeste zorgen over zijn dochter Helena, die tot een prachtige vrouw uitgroeide. Op jeugdige leeftijd wordt ze geschaakt door Theseus uit Athene, maar brengen Castor en Polydeuces korte tijd later zus weer terug naar huis. De schoonheid van Helena bleef echter vele vrijers naar het paleis van Tyndareus lokken. Hierdoor werd Tyndareus bang dat er een bloedige oorlog tussen de vrijers om zijn dochter zou ontstaan. Om aan dit probleem een eind te maken laat hij alle vrijers, op advies van Odysseus, een eed zweren. Zodra alle kandidaten beloofd hebben om te hulp te snellen als het huwelijk van Helena door iemand niet gerespecteerd wordt, kiest Tyndareus Menelaus als echtgenoot voor Helena, en druipen de andere vrijers teleurgesteld af. Als dank voor het advies van Odysseus bemiddelt Tyndareus bij zijn broer Icarius 1 dat diens dochter Penelope 1 met Odysseus mag trouwen.

Trojaanse Oorlog

Ondertussen zijn de zoons Castor en Polydeuces gestorven, en is Tyndareus het regeren moe. Daarop liet hij zijn schoonzoon Menelaus naar Laconië komen en droeg het koningschap aan hem over. Enkele jaren later wordt Helena geschaakt door de Trojaan Paris, worden alle vrijers van Helena herinnerd aan hun eed, en breekt de Trojaanse Oorlog uit. Vanwege zijn leeftijd neemt Tyndareus hier niet aan deel en blijft in Griekenland achter. Na afloop van de oorlog wordt Agamemnon, bij zijn thuiskomst, gedood door Clytaemnestra en haar minnaar. Op hun beurt wordt dit tweetal weer gedood door Orestes 2, de zoon van Agamemnon en Clytaemnestra. Tyndareus is zo woedend over deze moord op zijn dochter dat hij zijn kleinzoon Orestes 2 aanklaagt, en eist dat hij door steniging wordt gedood. Maar Orestes 2 werd op de Areopagus vrijgesproken omdat hij op advies van Apollo handelde.

Na zijn dood zou Tyndareus nog eenmaal tot leven zijn gewekt door de arts Asclepius door hem te behandelen met het bloed van de Gorgo Medusa 1.

Stamboom:

Perieres 1 / Oebalus 1 Gorgophone 1 / Batia 1 Thestius / Sisyphus / Glaucus 7 Eurythemis of Laophonte / Panteiduia / -
Tyndareus Leda
Timandra 1, Clytaemnestra, Phylonoe, Phoebe 6, Castor, Polydeuces, Helena

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz